Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 paź 2017, o 04:57


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 475 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2016, o 10:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 gru 2013
Posty: 102
Pomógł: 3

Tak, to jest zwykły terminal UART :) Do tego w Arduino jest fajna opcja malowania wykresów na podstawie przesyłanych próbek przez UART w postaci zdaje się x \t y \t z itd....



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 12:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 sty 2014
Posty: 239
Pomógł: 9

mirekk36 napisał(a):
nixie napisał(a):
Przydał by się też monitor seriala tak jak w Arduino.

a co to jest ? bo nigdy nie używałem andruino to nie za bardzo wiem ? ... to jakiś terminal ? czy o coś innego chodzi ? z ciekawości zapytam


To taki terminal, który pokazuje co Arduino przez RS232 wypluwa. Podejrzewam, że tutaj będzie poważny problem aby to łatwo wdrożyć.
Ogólnie bardzo przydatna opcja, bo nie trzeba podłączać ekranu LCD tylko linijka typu Serial.print(jakaś_zmienna) i w kompie od razu mamy jej wartość.

Obrazek

_________________
http://www.ate-zbaszyn.eu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 12:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 wrz 2015
Posty: 24
Pomógł: 0

Co do terminala to wystarczy pod button podpiąć dowolny uart terminal np: putty i już jest szybko wywoływany a mamy możliwość używania takiego jak nam odpowiada. Sam po sobie wiem że nie każdy mi odpowiadał.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 13:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

yaiba83 napisał(a):
To taki terminal, który pokazuje co Arduino przez RS232 wypluwa.

Panowie panowie - to przyznam szczerze, że aż mnie troszkę przeraża co piszecie ;) bo skoro to zwykły terminal .... to jakaś masakra ;) to po choinkę mi taki prymitywny terminal jak mogę sobie podłączyć SUPER TERMINAL chociażby PUTTY jak kolega wyżej napisał - dodać go jako klawisz i mieć "zawsze pod ręką" ... a terminal putty jest GILION razy lepszy za przeproszeniem niż to coś w andruino ;)

Ja chyba zrobię jeszcze lepiej - wezmę wszyję do brzucha MkECLIPSE - program putty i przy pierwszym odpaleniu będę sprawdzał czy jest a jak nie - to wymuszę mu krótki gwałtowny poród putty ;) i dodanie go jako USER KLAWISZA - automatycznie dodawanego ha! I to będzie SUPER POMYSŁ ... aż mi się spodobało

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 14:01 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 474
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36

Mirku, to może zrób od razu predefiniowane klawisze użytkownika. Putty, MKAvrCalculator, może jeszcze jakieś ciekawe ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 14:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Marhef napisał(a):
Mirku, to może zrób od razu predefiniowane klawisze użytkownika. Putty, MKAvrCalculator, może jeszcze jakieś ciekawe ;)

Nie zrozum mnie źle - nie żebym krytykował pomysł bo KAŻDY się tu liczy i warto je poddawać pod rozwagę - ale w przypadku predefiniowanych klawiszy to też się od tego odżegnam po MkAvrCalkculatorze .... Na prawdę - myślę, że teraz gdy KAŻDY może sobie SAM wg własnego życzenia dodać sobie własne KLAWISZE-APKI ;) no to jest wsio ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 maja 2014
Posty: 55
Lokalizacja: Krosno
Pomógł: 0

Witam,

Marhef napisał(a):
Na prawdę - myślę, że teraz gdy KAŻDY może sobie SAM wg własnego życzenia dodać sobie własne KLAWISZE-APKI ;) no to jest wsio ;)


zgadzam się z Mirkiem, każdy ma swoje gusta co do używanych dodatkowych programów:)

Pozdrawiam

_________________
Artur



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2016, o 21:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 166
Pomógł: 2

Ale Putty niech będzie tak, jak M. napisał (obiecał).
m.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 01:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1403
Pomógł: 235

Właśnie dokonałem updatu do wersji 1.0.0.20.
Znalazłem mały problem z putty, program ten się uruchamia, ale wyskakuje błąd podczas otwierania portu: Invalid Port Number.
Sprawdziłem jego wersję i okazało się, że to 0.60 ( to ta dołączona do MkCLIPSE).
Opdalam swoją wersję i mam 0.67, na której wszystko śmiga.
A pobrałem ją z tąd:
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
Testuję na Win10 64bit.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 05:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Dziwne u mnie działa w każdym wypadku i na różnych kompach ... ale oczywiście warto używać nowszej wersji jak mówisz. Ok dodałem ale poproszę pobierz na razie ręcznie tą samą wersję i odpal uprzednio kasując z folderu MkClipse starą wersję putyy i sprawdź czy rozpakuje się ta nowsza i czy działa ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 06:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2016
Posty: 42
Pomógł: 0

Mirku a ja mam pytanie, czy jest możliwość dodania obsługi procków Xmega?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 09:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8497
Pomógł: 329

Mysteziz napisał(a):
Mirku a ja mam pytanie, czy jest możliwość dodania obsługi procków Xmega?


i jak to widzisz z usbaspem ?? bo trochę nie bardzo ....

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 09:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1403
Pomógł: 235

mirekk36 napisał(a):
sprawdź czy rozpakuje się ta nowsza i czy działa ok?

Tak właśnie zrobiłem. Rozpakowała się ta nowsza wersja i jest teraz jest OK. ;)
Dziękuję! :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2016, o 09:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

SunRiver napisał(a):
Mysteziz napisał(a):
Mirku a ja mam pytanie, czy jest możliwość dodania obsługi procków Xmega?


i jak to widzisz z usbaspem ?? bo trochę nie bardzo ....

Dokładnie, poza tym przykro mi ale ja nie zajmuję się Xmegami więc tu nie będę w stanie pomóc

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2016, o 07:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2016
Posty: 42
Pomógł: 0

Faktycznie nie pomyślałem o tym. Tak czy inaczej MkClipse i tak jest super i bardzo mi się podoba ten pomysł i ten program.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 23:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1403
Pomógł: 235

Panie Mirku a jak utworzyć New folder? Klikam i klikam, nic się nie dzieje. Malutki bug czy to tylko u mnie się tak dzieje?
New project, new source file czy new header file działają bez zarzutu. Tylko new folder coś nie teges.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2016, o 06:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 maja 2014
Posty: 55
Lokalizacja: Krosno
Pomógł: 0

Witam,

potwierdzam, klikając prawym myszy w puste miejsce i wybierając opcję tworzenia folderu to się nie da.
Ale jeśli mamy już jakiś folder np RELEASE i jak na nim klikniemy prawym myszy i wybierzemy opcję tworzenia folderu, to już się stworzy, ale jako podkatalog w katalogu RELEASE.

Jak mamy zaznaczony np. jakiś plik to też pojawia się okienko do tworzenia katalogu, ale się nie stworzy:) bo w miejscu source folder jest wstawiona nazwa pliku.


Pozdrawiam

_________________
Artur



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2016, o 08:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

eeeeeś no tak ... sorki po modyfikacji do wielopoziomowego drzewka projektu - coś rypnęło się z tworzeniem folderów - będę poprawiał - dzięki za uwagę!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2016, o 13:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

no to cieplutka wersja 1.0.0.21 do pobrania ;)

- poprawione problemy z tworzeniem folderów
- plus niespodzianka - czyli drukowanie

;) miłej zabawy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2016, o 13:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1403
Pomógł: 235

Śmiga! ;) Dziękuję!
Wesołych świąt!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2017, o 19:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 166
Pomógł: 2

Cześć Mirku,
pobierając MkClipse poprzez bloga - zasysana jest wersja 20. Dopiero gdy się ją otworzy - program woła o aktualizację do ver. 21.
A tak na marginesie - coś się z Clipsem dzieje, aby była dostępna już w pełni funkcjonalna wersja do użytku? Mam na nią smaka.
m.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2017, o 21:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

no prace będą jeszcze trwały ale ... oczy muszę troszkę podleczyć bo ledwo widzę ostatnio ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2017, o 21:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 maja 2014
Posty: 55
Lokalizacja: Krosno
Pomógł: 0

Witam,

mirekk36 napisał(a):
... oczy muszę troszkę podleczyć bo ledwo widzę ostatnio ;)


Mirku, życzę powrotu do zdrowia :) oczy się jeszcze przydadzą:))

Pozdrawiam

_________________
Artur



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2017, o 12:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2014
Posty: 75
Pomógł: 0

Nie wiem czy to błąd, czy może na tak ma być ale mkclips wykrywa mi mój oryginalny programator jako USBASP Clone :-/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2017, o 13:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 224
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 11

Było już o tym... Jeśli masz starszą wersję niż ATB-USBASP 4.0 to tak będzie ale funkcjonalności pozostają.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2017, o 13:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2014
Posty: 75
Pomógł: 0

To by się zgadzało bo mam tą starszą wersję "grubszą"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sty 2017, o 10:00 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1665
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

super programik :) lekki, szybki i w sam raz do 8-bit :) jakby tylko jeszcze auto-uzupełnianie było to już by miodnie było :)

_________________
Why so serious?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sty 2017, o 10:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Nefarious19 napisał(a):
jakby tylko jeszcze auto-uzupełnianie było to już by miodnie było

Też by mi się marzyło ;) ale niestety nie przy tej wersji użytego komponentu edytora

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 19:16 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 24
Pomógł: 0

Ja tez dodam od siebie ze miodne by było dodanie jak w eclipsie jest
AVR Device Explorer (register, ports, interraps)
już by się człowiek nie musiał zakopywać w pdf-a czy gcc az tak bardzo
ta sugestia moja to z lenistwa jest.... hehehe

Mimo to po nowej odsłonie MkClipse już jest pięknie z pdf-ami gdzie będą w jednym miejscu
i cały czas pod paluchem bez przedzierania się po swoich folderach...

Mirku rozleniwiasz nas i rozpieszczasz... :-D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 19:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21711
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Szofer napisał(a):
Mirku rozleniwiasz nas i rozpieszczasz...

Nie nie ... inspiruję do podejmowania przeróżnych działań ;) pokazuję drogi i możliwości jakie się otwierają gdy człowiek troszkę chociaż nauczy się programować ... bo cóż to takiego napisać taki program MkECLIPSE ? ... ok no a jeśli nawet nie MkEclipse to chociaż taki do pobierania not PDF ;)

pewnie i o tym porozmawiamy kiedyś w poradnikach o Delphi - zobaczycie że to proste - a życie stawać się będzie coraz łatwiejsze :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 475 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO