Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lis 2024, o 08:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2016, o 16:08 
Użytkownik

Witam

Mam takie pytanie jak zrealizować pomiar prądu pobieranego przez silnik elektryczny 230V AC .Mam przekładnik prądowy ZMCT103T
http://www.gotronik.pl/modul-czujnika-pradu-ac-5a-mini-transformator-p-2372.html
tylko z niego wychodzi napięcie zmienne i nie wiem jak to zgrać z ADC mikrokontrolera , tak samo jest z ACS712
http://allegro.pl/sensor-pomiar-pradu-acs712t-30a-do-arduino-fma-i5105004726.html
szukam czytam i nie mogę sobie z tym poradzić albo za tępy jestem albo za mało jeszcze się znam na programowaniu i dlatego kieruje pytanie na forum może co pomożecie

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2016, o 16:24 
Użytkownik

Widziałem to ale po pierwsze niechcę kupować czegoś nowego tylko wykorzystać to co mam a po drugie potrzebuję mierzyć prąd do 2A to ten czujnik 30A będzie się śmiał z tego silnika

PostNapisane: 5 lis 2016, o 17:25 
Użytkownik

no dobra oki
może jakiś przykład kawałek kodu ,czy schematu

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

cz coś takiego może bć

Obrazek
albo takie coś
Obrazek

PostNapisane: 5 lis 2016, o 18:06 
Użytkownik

Ale wtedy też będzie konieczny wzmacniacz, ze względu, na fakt otrzymania na wyjściu 67mV przy 2A.

PostNapisane: 5 lis 2016, o 22:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wystarczy zrobić prostownik na wzmacniaczach operacyjnych....

Klik

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 5 lis 2016, o 23:23 
Użytkownik

A tutaj
[url]http://forum.arduinopolska.com/watek-pomiar-prądu-zmiennego-z-gniazdka-230v-czujnikiem-acs712-na-arduino-leonardo?highlight=230v[/url]

znalazłem w arduino czujnik acs712 podłączony pod A0 testowałem to na mega2560 .to jak to jest tu piszecie ze trzeba cos jeszcze a tu podpięte bezpośrednio pod arduino to juz tera zgupiałem

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dlaczego mi ten url nie zadziałał hmmmm

PostNapisane: 6 lis 2016, o 00:16 
Użytkownik

Z ACS wychodzi napięcie zależne od poboru prądu.Przy ACS 5A napięcie z noty katalogowej to 185 mV/A. Po zastosowaniu dodatkowego filtru RC na wyjściu otrzymasz wygładzone napięcie do odczytu z ADC procesora. Jednak musisz policzyć rozdzielczość czyli maksymalną dokładność odczytu jaką chcesz uzyskać przy prądzie zmiennym. Pamiętaj masz 2,5V do dyspozycji Możesz dodatkowo wykorzystać algorytm który przedstawił Mirek https://www.youtube.com/watch?v=LtLdMRGHa7A. Jeżeli masz do dyspozycji 'włóknowe" żarówki 10,20,40,W możesz za ich pomocą wyskalować miernik nim podepniesz silnik. Z doświadczenia wiem że nota katalogowa nie do końca pokrywa się z tym co miałem na biurku.
Jeżeli wszystkie metody zawiodą możesz skontaktować się na pw.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 12:43 
Użytkownik

Obawiam się, że nie do końca tak będzie.
Ponieważ prąd zmienny płynie raz w jedna stronę a następnie w druga stronę, to otrzymamy na przemian dodatnie i ujemne wartości, które uśrednia się do zera. W przypadku zasilania pojedynczym napięciem uzyskamy po uśrednieniu dokładnie połowę napięcia zasilania.
Rozwiązaniem może być mostek prostowniczy w obwodzie prądowym ACS, wtedy prąd będzie płynął tylko w jedną stronę.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 16:30 
Użytkownik

Zobacz stronę 11 dokumentu PDF na koncepcje działania opartą na zjawisku Halla. Następnie na stronę 12 z aplikacjami np rys.4 Poszukałem i znalazłem poniższe materiały które powinny rozjaśnić Ci temat. Przykład na picu jest chyba dla prądów stałych jednak jeżeli zwiększysz częstotliwość próbkowania przez procesor i filtr z Mirkowego poradnika wszystko będzie pięknie śmigać
Wszystko jest tu:
http://embedded-lab.com/blog/a-brief-ov ... or-part-1/
http://embedded-lab.com/blog/a-brief-ov ... or-part-2/

PostNapisane: 6 lis 2016, o 17:37 
Użytkownik

Chyba nie zrozumieliśmy się do końca.
Problemem jest pomiar prądu w obwodzie prądu zmiennego. Zgodnie z PDF'em jak i wymienionymi artykułami dla prądu 0A napięcie wyjściowe wynosi połowę napięcia zasilania i zwiększa się o 185mV na każdy Amper prądu płynący od pinów 1 i 2 do 3 i 4, oraz zmniejsza się o tyle samo dla prądu płynącego w drugą stronę. Podając na piny 1 i 2 oraz 3 i 4 sinusoidalny prąd otrzymamy na wyjściu ACS napięcie zmienne o wartości średniej równej połowie napięcia zasilania, bo dodatnia połówka sinusoidy prądu podniesie, a ujemna o tyle samo obniży napięcie na wyjściu.
Dla prądu stałego oczywiście wszystko będzie działać poprawnie, ale tu chodzi o pomiar prądu zmiennego. Jeżeli podamy prąd przez mostek prostowniczy, to w układzie będzie płynął prąd w obie strony, natomiast przez ACS tylko w jedna stronę. Da nam to na wyjściu ACS napięcie proporcjonalne do wartości bezwzględnej prądu w obwodzie. Wartość tą można uśrednić, a następnie sobie przeliczyć na wartość skuteczną lub maksymalną (zakładając, że prąd jest czystą sinusoidą, co nie zawsze jest prawdą, np. jeżeli stosujemy sterowanie fazowe silnika).
Innym sposobem pomiaru wartości prądu zmiennego j4ets pozostawienie przepływu prądu w obie strony, a wyznaczenie jego wartości maksymalnej (szczytowej) i taki układ jest w PDF'ie na rys. 4. Z resztą układ ten jest jakiś dziwny, bo zastosowano zwykłą diodę, która ma spadek napięcia zależny i od prądu i od temperatury, oraz nie mam pojecia w jaki sposób miałby sie rozładować kondensator C1.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 19:43 
Użytkownik

Nie przeczytałeś materiału. Najważniejszym elementem do zrozumienia w tym układzie jest zasada działania czujnika Halla.
Efekt Halla polega na wytwarzaniu napięcia elektrycznego przy przepływie prądu przez przewodnik znajdujący się w polu magnetycznym. Napięcie to zwane inaczej napięciem Halla jest proporcjonalne do wartości indukcji pola magnetycznego i natężenia płynącego prądu.
W środku układu znajduje się taki czujnik i mierzy pole magnetyczne wytworzone przez przepływający prąd i jest przetwarzany za pomocą układów wewnętrznych na napięcie. I nie ważne czy prąd jest stały czy zmienny pole magnetyczne wytworzone w układzie przez jego przepływ będzie mierzony przez układ. Jedynie przy prądzie zmiennym musisz w procesorze zastosować większą częstotliwość próbkowania i filtr cyfrowy. Zapomnij o mostkach to czujnik Halla. Powinieneś dodać diodę z kondensatorem na wyjście ja na rys.4 Dzielnik chyba Ci nie potrzebny. Najlepiej kup sobie taki czujnik i poeksperymentuj.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 21:52 
Użytkownik

Przykład z rysunku 4 przystosowany jest pod przetwornik A/D gdzie sygnał trafia za pewne na przetwornik w architekturze delta sigma i tam C1 jest po części rozładowany. W dokumentacji napisane jest że służy do filtracji. przetwornik Delta sigma można wykonać na każdym procesorze posiadającym komparator i kilku rezystorach zewnętrznych z kondensatorem.
Jeżeli nie stosujesz przetworników możesz przez rezystor szeregowy bezpośrednio podpiąć go do procka. Jeżeli jesteś na prawdę zainteresowany mogę przesłać Ci część schematu działającego urządzenia.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 23:10 
Użytkownik

No byłbym zainteresowany musze to jakoś ogarnąć a jak zrobić ten przetwornik delta sigma

PostNapisane: 7 lis 2016, o 12:11 
Użytkownik

dario napisał(a):
Jeżeli jesteś na prawdę zainteresowany mogę przesłać Ci część schematu działającego urządzenia.

Jak najbardziej, bardzo chętnie się zapoznam.

A przy okazji spytam, autora tematu: w jakim celu chcesz mierzyć prąd w obwodzie silnika 230V AC? Lub inaczej mówiąc jaka wartość prądu Cię interesuje: czy wartość chwilowa, czy średnia, czy szczytowa czy też skuteczna (RMS)?

PostNapisane: 7 lis 2016, o 16:27 
Użytkownik

Głównie chodzi oto że ,kumpel poprosił mnie o zbudowanie urządzenia kontrolującego silnik podajnika węgla w piecu centralnego ogrzewania bo mu sie zdarzyło że zablokowało śrubę a nie urwało śrub zabezpieczającej i spalił mu się silnik i chce żeby to kontrolować oraz pomiar temperatury na piecu i wyświetlać to wszystko na stronie internetowej żeby mógł to kontrolować jak jest poza domem ,że jak prąd urośnie to to urządzenie wyłączy podajnik i wyświetli na stronie informacje o awarii tak mniej więcej to ma wyglądać .A po drugie chciałem się nauczyć mierzyć prąd 230V pobierany przy pomocy avr tylko że ten silnik pobiera około 1A

PostNapisane: 7 lis 2016, o 17:55 
Użytkownik

Obrazek

Przesyłam część schematu HCS712. Projekt i urządzenie powstało w 2008 roku i kilkaset sztuk pracuje do dzisiaj. Te kilka rezystorów z kondensatorami tworzą filtr dzięki któremu napięcie na wyjściu jest "czyste" Z tego co wyczytałem z Twojego postu kolega chce zabezpieczyć silnik przed przeciążeniem. Zrób tak: połącz wyjście tego układu do jednego przetwornika ADC procesora. Do drugiego przetwornika dołącz potencjometr możesz jeszcze dodać trzeci do następnego przetwornika. Jednym potencjometrem ustawisz maksymalny prąd przy którym się wyłączy silnik(porównując wskazania obu przetworników) a drugim potencjometrem czas zwłoki jego wyłączenia. Pamiętaj że ścieżki które są doprowadzone od strony 230V muszą wytrzymać co najmniej 5A.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 10:18 
Użytkownik

Kolego dario mam do Ciebie pytanie. W związku, że mam dokładnie taki sam przypadek jak autor czyli chcę mierzyć prąd silnika AC (kontrola zablokowania) chciałbym wykorzystać Twoja podpowiedź z czujnikiem ACS712, ale nie zgadza mi się moje rozumowanie z Twoja propozycją, do rzeczy. Jeśli będzie to przebieg prądu zmiennego np 5A napięcie na wyjściu czujnika w górnej połówce będzie powiedźmy 3V bo 2.5V "zero" + 0.5V z pomiaru. Dla połówki dolnej przebiegu prądu napięcie z wyjścia czujnika będzie 2V bo 2.5V "zero" + (-0.5V) z pomiaru. Skoro piszesz, że u ciebie działa taki układ wielokrotnie powielany to muszę robić jakiś błąd w swoim rozumowaniu, ale jaki?
Czyli po odfiltrowaniu na wyjściu "do procesora" będzie 2.5V bez względu na prąd mierzony.
Wartość przyjąłem takie trochę z palca, trochę z katalogu, chodzi o zasadę.
Czy u ciebie ten układ pracuje w obwodzie prądu zmiennego czy stałego? Bo dla stałego prądu silnika sterowanego PWM będzie ok.

Strefa czasowa: UTC + 1