Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2016, o 13:11 
Użytkownik

Cześć wszystkim.

Mam pytanie czy aby ten czujnik nie oszukuje, bo przy włączeniu w ATB pokazuje temperature 23.2 C a po powiedzmy 30min temperaturę wskazuje już na 25.2 C otoczenie się nie zmienia itp.
Czy czasem nie związane jest to z nagrzewanie się układu bo jest zasilany, albo może coś innego.
Może ktoś to wytłumaczy?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 wrz 2016, o 13:18 
Użytkownik

wiele czynników ma wpływ , np biurkowe oświetlenie tez nagrzewa powierzchnię
jak masz DS blisko innych elementów również wpływa to na wynik pomiaru
z reguły są dsy dosyc dokładne , ale należy założyć róznicę w pomiarach 1 - 2 st
zwykle takie róznice występują podczas testów na biurku gdzie czesto coś dotykamy zmieniamy położenie
oświetlenie itd ... To tylko ogólnie się wydaje że środowisko się nie zmienia , ale
np laptop którym programujesz czy monitor stacjonarnego ... po 30 minutach mają inną temperaturę i
wydzielają więcej ciepła na zewnątrz ... co w konkretnym miejscu zmienia środowisko
choć jest to zmiana dla nas niezauważalna ... podobnie swiecąca nad biurkiem lampka
też się nagrzewa i wpływa na otoczenie zmieniając temperaturę miejsca które bezpośrednio oświetla

PostNapisane: 28 wrz 2016, o 13:21 
Moderator

Temat był już niejednokrotnie poruszany i wałkowany .... nic nikogo nie oszukuje ... za to kolega nie zdaje sobie sprawy z takich rzeczy jak chociażby konwekcja ciepła ... pojemność cieplna PCB itd itp

Zamiast domyślać się oszukiwania przez czujniki - warto zrobić sobie doświadczenia własne aby się przekonać, wystarczy zakupić taki czujnik luzem i na przewodach dłuższych go podłączyć - umieścić w szklance np z gorącą herbatą ;) w szklance z wodą z lodem ... spryskać go jakimś sprayem i zobaczyć jak wyglądają temperatury ujemne

warto zrozumieć, że płytka PCB się nagrzewa i właśnie to czujesz a czujnik ci to pokazuje - zdziwisz się jaka będzie różnica gdy podłączysz na luźnym przewodzie ...

Poza tym nie pisz że warunki otoczenia się nie zmieniają - bo na tym już niejeden początkujący się przejechał nie wiedząc, że czujnik np wystawiony poza blat biurka pokazywał mu inną temperaturę niż ten który leżał 2 cm obok ale leżał na blacie biurka. KONWEKCJA panie .... powietrze unoszące się spod biurka do góry powodowało że ten wystający pokazywał nieco inną temperaturę

W zestaw jest wmontowany na szybko czujnik do szkoleń i pierwszych testów żeby nie było później że gdy ktoś sam podłącza na kabelkach i mu nie działa to zaraz będzie domyślał się np że albo program z BB jest zepsuty, albo ATB jest zepsuty itp itd

Tymczasem ten na ATB działa - ale PCB go podgrzewa - pomimo to możesz dotknąć go paluchem i obserwować jak temperatura rośnie ładnie ;) możesz go schłodzić czymś i zobaczysz jak spada i masz porównanie

a jak dołączysz swój na kabelku i nie będzie ci działać to już będziesz wiedział że coś z kabelkiem zrobiłeś nie tak - zamiast domyślać się że ATB zepsuty ok? ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

O i Sun mnie uprzedził a też napisał ważne informacje w tym zakresie.

PostNapisane: 28 wrz 2016, o 16:48 
Użytkownik

Dokładnie tak jak piszą poprzednicy, niedawno uruchamiałem swoje patenty 36 czujników ds i podobnie co u Ciebie po kilkudziesięciu minutach na wszystkich nich temperatura wzrosła ( monitor, zasilacz, ja ). Co do dokładności ds-y chińskie ale różnice do max 1,5 stopnia.

PostNapisane: 28 wrz 2016, o 18:28 
Użytkownik

No wlasnie na kablu tak się też dzieje około 1.5 C ale nie zawsze, dlatego pisałem że nie zmienia środowiska zdaje sobie sprawę z promieniowania nawet podczerwieni, konwekcji itp. I te czynniki prawie wyeliminowane a jednak temperatura podniesiona, jedynie chyba zostaje odjąć te około 1.5 C od wskazania programowo i z glowy.

Dzięki za uwagę,
Pozdrawiam.

PostNapisane: 28 wrz 2016, o 20:02 
Użytkownik

Aby mieć pewność zrób tak: dwa albo trzy czujniki ds blisko siebie ( spięte opaską zaciskową << "trytką">> ) i jednocześnie odczytuj z tych czujników temperaturę wtedy będziesz pewien czy czujnik oszukuje czy rzeczywiście temperatura wzrosła. Na szybkiego dla testów zrób trzy magistrale 1w na trzech pinach i do nich czujniki.

PostNapisane: 28 wrz 2016, o 22:22 
Nowy

Opory prądu w czujniku? Na ścieżkach na pcb? Zawsze są jakieś straty energii :D (choć niewielkie)

Wysłane z mojego lenovo k5

PostNapisane: 9 lis 2016, o 19:17 
Użytkownik

Sorki za odkop ale już nie raz o tym pisałem, że temperatura w pomieszczeniu nie jest jednostajna.
Skoro idzie zimno to postanowiłem obalić mit, że DS18B20 oszukuje.

Źródło Ciepła to kaloryfer który lekko grzeje w pokoju brak nadmiernego ruchu czujniki podłączone na płytce stykowej odsunięte od siebie o ok 1,5cm
po prawej cieplej, po lewej zimniej nie mniej każdy czujnik na odcinku 1,5cm ma o 0,3stopnia mniej jest to równomierne i zasadne do umiejscowienia czujników.

Dlatego też powiem jeszcze raz DS18B20 nie oszukuje, wszystko zależy od tego jak je mierzymy.

W dowód tego co piszę zapodam fotkę:
Obrazek

Jutro dokonam testu 5 czujników DS18B20 w osłonie spiętych razem i zamkniętych w obudowie w miare szczelnej powinny być te same wyniki.

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:10 
Moderator

No i bardzo dobry test - tylko żeby to widzieli ci którzy co jakiś czas właśnie wyskakują z okrzykiem że DS18B20 oszukuje ;)

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:20 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No i bardzo dobry test - tylko żeby to widzieli ci którzy co jakiś czas właśnie wyskakują z okrzykiem że DS18B20 oszukuje ;)

Wtedy mam nadzieję, że Ty, forumowicze wraz ze mną będziemy w odpowiedzi wstawiać tę fotkę :) To więcej mówi niż jakakolwiek odpowiedź z tekstem :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:25 
Moderator

majster napisał(a):
To więcej mówi niż jakakolwiek odpowiedź z tekstem

no DOKŁADNIE

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:26 
Użytkownik

Szofer napisał(a):
w ATB pokazuje temperature 23.2 C a po powiedzmy 30min temperaturę wskazuje już na 25.2 C otoczenie się nie zmienia itp.

Może ktoś to wytłumaczy?

@Szofer <- Mogę jeszcze dopisać, czy twoja ręka nie leży cały czas blisko czujnika przecież my ludzie mamy temperaturę 36,6 stopnia a czasami nawet i więcej :) co oznacza, że delikatnie i stopniowo ogrzewa się otoczenie od twojej ręki :)

Taki test też przeprowadziłem i się potwierdził :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:29 
Moderator

majster napisał(a):
i stopniowo ogrzewa się otoczenie od twojej ręki

Poza tym PCB też może się nagrzewać - a że ma dobry kontakt galwaniczny bo czujnik wlutowany i na krótkich nogach to pojemność cieplna PCB się udziela jak ta lala ;)

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
majster napisał(a):
i stopniowo ogrzewa się otoczenie od twojej ręki

Poza tym PCB też może się nagrzewać - a że ma dobry kontakt galwaniczny bo czujnik wlutowany i na krótkich nogach to pojemność cieplna PCB się udziela jak ta lala ;)

Ależ zgadza się to w 10000...*X % :) dołożyłem ledy do ostatniego czujnika i je zaświeciłem i temperatura już jest na nim wyższa więc tak jak piszesz konwekcja cieplna a jej nie miniemy :) Ale to oznacza tylko tyle, że czujnik działa w 100% prawidłowo i jest bardzo czuły co jest jego dodatkowym atutem :)

PostNapisane: 10 lis 2016, o 00:51 
Użytkownik

Sama konwersja temperatury przez czujnik również może powodować podgrzanie struktury :)

PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:10 
Użytkownik

Ja również dużo czasu poświęciłem zabawie z tymi czujnikami temperatury i teraz budując kolejne wersje własnych termostatów do sterowania ogrzewaniem podłogowym, odpowiednio projektuję obudowę i jej wentylację, aby zminimalizować wpływ temperatury układów elektronicznych na wskazania czujnika.
Dodatkowo nie lutuję czujników do PCB tylko umieszczam na kilkucentymetrowej taśmie 3 żyłowej, która jak wiadomo w swojej dość grubej otulinie ma plecionkę, a nie drut. Powoduje to, że mniej się nagrzewa taka taśma jak np. trzy druciki ze skrętki w cieniutkich koszulkach.

Poza tym do sterowania np. ogrzewaniem wykorzystuję odczyty co 15 min i używam histerezy, aby uniknąć ciągłego "cykania" zważywszy, że wystarczy czasem, że ktoś chwilę postoi w okolicy termostatu czy córka jak biega i szaleje i wskazania od razu zmieniają się o kilka dziesiątych a czasem i 1 stopień, ale to nie powód od razu zawracać głowę siłownikowi co otwiera i zamyka przepływ wody.

Podsumowując ja też gwarantuję na 100%, że cyfrowe czujniki temperatury nie oszukują tylko trzeba mieć na uwadze procesy jakie mają wpływ na ten pomiar oraz zastanowić się rzeczowo co ile tak na prawdę potrzebujemy ten precyzyjny odczyt temperatury. Zawsze można robić w zadanej jednostce czasu kilka, kilkanaście pomiarów i wyświetlać średnią wartość.

Wszystko zależy od projektu i potrzeb, a nie od tego, że czujniki nas oszukują :-)

PostNapisane: 10 lis 2016, o 16:53 
Użytkownik

hopek napisał(a):
Sama konwersja temperatury przez czujnik również może powodować podgrzanie struktury :)

Dokładnie, nie tyle sama konwersja, co częstotliwość odczytu. Jeśli będziemy chcieli odczytywać temperatury z dużą prędkością to trzeba wziąć poprawkę na zjawisko "self heatingu", czyli "samonagrzewania" struktury czujnika.

Strefa czasowa: UTC + 1