Temat był już niejednokrotnie poruszany i wałkowany .... nic nikogo nie oszukuje ... za to kolega nie zdaje sobie sprawy z takich rzeczy jak chociażby konwekcja ciepła ... pojemność cieplna PCB itd itp
Zamiast domyślać się oszukiwania przez czujniki - warto zrobić sobie doświadczenia własne aby się przekonać, wystarczy zakupić taki czujnik luzem i na przewodach dłuższych go podłączyć - umieścić w szklance np z gorącą herbatą
w szklance z wodą z lodem ... spryskać go jakimś sprayem i zobaczyć jak wyglądają temperatury ujemne
warto zrozumieć, że płytka PCB się nagrzewa i właśnie to czujesz a czujnik ci to pokazuje - zdziwisz się jaka będzie różnica gdy podłączysz na luźnym przewodzie ...
Poza tym nie pisz że warunki otoczenia się nie zmieniają - bo na tym już niejeden początkujący się przejechał nie wiedząc, że czujnik np wystawiony poza blat biurka pokazywał mu inną temperaturę niż ten który leżał 2 cm obok ale leżał na blacie biurka. KONWEKCJA panie .... powietrze unoszące się spod biurka do góry powodowało że ten wystający pokazywał nieco inną temperaturę
W zestaw jest wmontowany na szybko czujnik do szkoleń i pierwszych testów żeby nie było później że gdy ktoś sam podłącza na kabelkach i mu nie działa to zaraz będzie domyślał się np że albo program z BB jest zepsuty, albo ATB jest zepsuty itp itd
Tymczasem ten na ATB działa - ale PCB go podgrzewa - pomimo to możesz dotknąć go paluchem i obserwować jak temperatura rośnie ładnie
możesz go schłodzić czymś i zobaczysz jak spada i masz porównanie
a jak dołączysz swój na kabelku i nie będzie ci działać to już będziesz wiedział że coś z kabelkiem zrobiłeś nie tak - zamiast domyślać się że ATB zepsuty ok?
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]O i Sun mnie uprzedził a też napisał ważne informacje w tym zakresie.
www.youtube.com/mirekk36 ]