Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 17:13 
Użytkownik

ponieważ rejestry są 8bit, a ustawień jest więcej, dodali rejestr i nazwali go TCCR1B. jako (kolejny) a nie do ustawień kanałów B.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 17:35 
Użytkownik

Teraz wszystko jasne. Ja tymczasem wracam do pisania kodu ;).

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 13:19 
Użytkownik

A więc napisałem kod z inicjalizacją i zegar śmiga, ale...
po pierwszym wykonaniu pętli głównej coś mu odbija i zaczyna zliczać sekundy do 100.
Na 60 sekundzie program inkrementuje minuty co widać na wyświetlaczu i teoretycznie zeruje sekundy, tym że 00 na sekundach utrzymuje się przez 40 sec. dopiero potem zaczyna odliczać sekundy i tak w kółko.

Pętla główna wygląda następująco : całą godzine ująłem jako jedną wartość uint32_t liczba

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Co może być tego powodem ?
Ps. godziny1,godziny2 itd. to wartość dla przerwań konkretnych wyświetlaczy.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 13:28 
Użytkownik

Chyba masz coś namieszane z warunkami.
Moim zdaniem łatwiej będzie, jeśli podzielisz godzinę na (osobno) godziny, minuty i sekundy.
A w takim, jak chcesz, przypadku, po 60 sekundach powinieneś dodać sto (zwiększenie minut) i odjąć 60 (wyzerowanie sekund).
Wydaje mi się, że podobny problem masz z godzinami, ale tu mój rozumek nie ogarnia poziomu abstrakcji (nie wiem, jak warunek zapisać).
Pomyśl, żeby jednak podzielić zmienną godziny na trzy zmienne ;)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 13:39 
Użytkownik

Wywal 3 pierwsze linie z petli while bo po co one? Jak w ifach dodajesz osobno godziny i minuty a liczba to sekundy. Zainicjuj timer np 1 sekundowy i tam didawaj liczbe w ten sposob wywalisz delay ktory blokuje procka.

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 14:01 
Użytkownik

dzięki za rady chyba faktycznie podzielę godzine na 3 części.
Majster 3 pierwsze linie są po to aby wartość godzin, minut i sekund się aktualizowała co sekundę, ale faktycznie gdyby były one poza pętlą to godziny1,2 itd powinny tą wartość pobrać.
Możesz rozwinąć tą myśl z delayem? w jaki sposób blokuje procka ?

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 16:36 
Użytkownik

Uzywajac funkcji delay blokujesz wykonywanie petli while na zadana ilosc czasu. Jak rozwiniesz zegar by ustawiac godziny to klawisz bedziesz mogl wcisnac tylko wtedy gdy program bedzie zmienial czas czyli ulamek sekundyva przez pozostaly okres gdzie w kodzie zadziala delay to procek w tym czasie kompletnie nic nie robi.

Jak uzyjesz przerwan timera pozbedziesz sie tego problemu i przycizk zadziala ci wtedy kiedy zechcesz.

To informacja tak na przyszlosc jak zechcesz ustawiac czas przyciskami a one ci nie beda dzialaly.

Z tego co widze wartosc godzin i minut aktualizujesz w warunkach if :) wiec po co tam to zapetlac?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 17:43 
Użytkownik

rozumiem, na przyszłość zapamiętam bo w tym programie już mam funkcję ustawiania godziny 2 przyciskami na początku programu i nawet działa ;)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 18:58 
Użytkownik

Koziol96 napisał(a):
rozumiem, na przyszłość zapamiętam bo w tym programie już mam funkcję ustawiania godziny 2 przyciskami na początku programu i nawet działa ;)

Działa bo jest przed pętlą główną w której jest delay ... a daj to do pętli głównej i doznasz szoku :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 19:53 
Użytkownik

hejka,
Nie wiem na czym w końcu stanęło. :)
Ale w pierwszej wersji obliczania godzin, minut i sekund jest wyraźny błąd.
skoro liczba to Twój czas, to jeżeli minie minuta - odejmij ją od liczby i dopiero to co zostanie licz jako sekundy. Z godzinami tak samo bo w przeciwnym wypadku- czyli tak jak liczysz,będzie błąd w reszcie z dzielenia.
hmm.. ogólnie jakoś dziwnie. :)
Myślę że jeśli już to powinieneś , od uzbieranej liczby odjąć uzbierane godziny, odjąć uzbierane minuty, i dopiero to co zostaje to sekundy- zawsze mniej niż 60. ;) a tak liczysz resztę z dzielenia z liczb rzędu 86399 bo tyle wynosi Twoja liczba przed wyzerowaniem "24h". i robisz to sprawdzając resztę z dzielenia przez 100- więc może być wynik 99.(bo to jeszcze nie sto.)
czyli tak na szybko...
jeżeli liczba to sumaryczna ilość sekund, jeżeli dobrze zrozumiałem.
jeśli tak, to:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tylko po co potem znowu liczyć godz,min,sek, ?
Ale jeżeli liczysz tam dalej to po co próbujesz liczyć je przed delay'em , i w warunkach wykorzystujesz ich wynik ?
Coś nie kumam :?
chyba jeszcze raz przeczytam co kombinujesz, bo napisać taki kod to nie problem ale napisać tak żeby zazębiało się z Twoim tokiem rozumowania i z zamysłami- ... hmm...:)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:00 
Użytkownik

Daro69 napisał(a):
hejka,
Nie wiem na czym w końcu stanęło. :)
Ale w pierwszej wersji obliczania godzin, minut i sekund jest wyraźny błąd.
skoro liczba to Twój czas, to jeżeli minie minuta - odejmij ją od liczby i dopiero to co zostanie licz jako sekundy. Z godzinami tak samo bo w przeciwnym wypadku- czyli tak jak liczysz,będzie błąd w reszcie z dzielenia.
hmm.. ogólnie jakoś dziwnie. :)
Myślę że jeśli już to powinieneś , od uzbieranej liczby odjąć uzbierane godziny, odjąć uzbierane minuty, i dopiero to co zostaje to sekundy- zawsze mniej niż 60. ;) a tak liczysz resztę z dzielenia z liczb rzędu 86399 bo tyle wynosi Twoja liczba przed wyzerowaniem "24h". i robisz to sprawdzając resztę z dzielenia przez 100- więc może być wynik 99.(bo to jeszcze nie sto.)
czyli tak na szybko...
jeżeli liczba to sumaryczna ilość sekund, jeżeli dobrze zrozumiałem.
jeśli tak, to:
język c

Tylko po co potem znowu liczyć godz,min,sek, ?
Ale jeżeli liczysz tam dalej to po co próbujesz liczyć je przed delay'em , i w warunkach wykorzystujesz ich wynik ?
Coś nie kumam :?
chyba jeszcze raz przeczytam co kombinujesz, bo napisać taki kod to nie problem ale napisać tak żeby zazębiało się z Twoim tokiem rozumowania i z zamysłami- ... hmm...:)

Dlatego też polecałem usunąć 3 pierwsze linijki z pętli while :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:05 
Użytkownik

Kurcze ale zamieszane. :)
"majster" czy Ty już zrozumiałeś tok ?? myśli?? zamierzenia?? oczekiwania?? czy jak to tam jeszcze nazwać - intencje. kolegi wobec działania tego programu.?
...........................................................
Tak jak koledzy pisali, wywal to przed delay'em-
i zamiast liczba++ wpisz sekundy++;
no i koniecznie coś z tym delay'em trzeba zrobić bo blokuje na sekundę program. A czytam że masz tam jeszcze klawisze.
Choćby pseudo timer - jeśli już to delay 10 ms. i timer jeżelio zliczy do 100 to sekundy++.
Ale to tylko tak na próbę zobacz Sobie jak to działa - bo delay 'e - to wróg. :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

e.. sorka :majster:,
Widzę że zaczynam dublować twój tekst.;).

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:18 
Użytkownik

Daro69 napisał(a):
e.. sorka :majster:,
Widzę że zaczynam dublować twój tekst.;).

Spoko nic się nie dzieje może jak 2 osoby napiszą to samo to do kolegi dotrze, że on oczekuje pomocy ale mimo wszystko za każdym razem pisze że to co on napisał jest w porządku np tak jak z klawiszami.

Koziol96 napisał(a):
zumiem, na przyszłość zapamiętam bo w tym programie już mam funkcję ustawiania godziny 2 przyciskami na początku programu i nawet działa ;)

Te nawet działa to praktycznie tak jak nie działa.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:28 
Użytkownik

ech.. może i dobrze. ;)
zauważy może co działa a co nie działa i dlaczego, to jakoś ogarnie temat i zorientuje się co próbuje robić nie tak.
Ale jak coś to spoko - przecież pomożemy. :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:02 
Użytkownik

Daro otworzyłeś mi oczy :D. faktycznie to co napisałem jest bez sensu a ja się dziwiłem że nie działa. Chyba po prostu napiszę program od nowa i bez udziwnień z tą liczbą ;).

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:06 
Użytkownik

No ale o tym własnie "majster" Ci napisał. :)
A ja to samo prostymi słowami. POWTÓRZYŁEM. z tego co widzę. ;)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:13 
Użytkownik

Mam na myśli działania dzielenia. Pisał o tym Marhef ale nie zrozumiałem ;). Co do timera to jednak delay dla początkującego jest prostszy w ogarnięciu a przekopywanie się przez notę brrrrrr.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:20 
Użytkownik

Koziol96 napisał(a):
Co do timera to jednak delay dla początkującego jest prostszy w ogarnięciu a przekopywanie się przez notę brrrrrr.
No na początku tak się wydaje. Do pierwszego uruchomienia, a potem uzależnia. :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:25 
Użytkownik

Koziol96 napisał(a):
Mam na myśli działania dzielenia. Pisał o tym Marhef ale nie zrozumiałem ;). Co do timera to jednak delay dla początkującego jest prostszy w ogarnięciu a przekopywanie się przez notę brrrrrr.

Przecież ci napisałem abyś usunął te 3 pierwsze linie bo one są bez sensu skoro obliczasz to wszystko w ifach :) No ale widzę, że czytasz forum bez zrozumienia.

Kolego przekop notę ile wejdzie. To nie jest takie trudne. Pomożemy

Zacznij od prostego programu:

pliki nagłówkowe

inicjalizacja

pętla while

w inicjalizacji zainicjuj timer

po pętli while napisz przerwanie od timera.

Pytaj pomożemy i pomoże wiele osób bo tak jak i ja każdy przeważnie zaczyna od zegarka ... a na końcu się dowiaduje, że zegar na delay jest bez sensu, na timerach i tak nie będzie idealny, ale dedykowany scalak to super rozwiązanie.
Scalak może na razie zostawmy w spokoju a wiesz dlaczego ? A no dlatego, że jak napiszesz samemu zegarek nawet taki mało dokładny to bardzo dużo się nauczysz.

Napisz proszę jaką masz Atmegę, czy masz kwarc zewnętrzny ??
Ja polecam użyć kwarcu zewnętrznego najlepiej zegarkowego z tymi dziwnymi cyframi na końcu np 11.059.200 :)

Tak jak pisałem napisz jaką masz Atmegę, następnie jak taktujesz uC
Wtedy przekop notę i pomożemy Ci ustawić Timer ...
no ale jeżeli nadal się Tobie nie chce kopać przez notę a to podstawa i w niektórych przypadkach nie tylko nota uC ale i noty scalaków będziesz musiał kopać bo jak chcesz coś zbudować nie mając pojęcia o danym scalaku ?

Jeżeli nadal nie chcesz kopać noty to ja pasuję bo z tego co widzę to masz BB a tam Mirek pięknie opisuje Timery więc nadal wnioskuję, że nie przeczytałeś książki lub zapomniałeś dlatego znów podam Ci namiary:

Rozdział 2.6.3 - Timery sprzętowe strona 37 poczytaj i zobaczysz, że to nie jest straszne.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:33 
Użytkownik

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i chęci :). Jutro zaczynam pisać program od nowa. Wracając do timera jeśli chcę timerem wykonywać inkrementację to muszę użyć do tego innego timera ? W sensie nie mogę1 timerem wykonywać 2 przerwań ?

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:44 
Użytkownik

Ależ możesz w tym wypadku poczytaj o Timerach programowych np tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... a-cd3.html
http://mirekk36.blogspot.com/2014/05/mi ... rawki.html

Napisz skąd jesteś może uda Ci się pomóc bezpośrednio :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 21:52 
Użytkownik

Bez przesady to tylko zegar a ja chyba aż tak głupi nie jestem ;) Jestem ze Świdwina (zachodniopomorskie), ale od października zaczynam studia w szczecinie (mechatronika)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 22:08 
Użytkownik

Koziol96 napisał(a):
Wracając do timera jeśli chcę timerem wykonywać inkrementację to muszę użyć do tego innego timera ?

Zaraz zaraz, ?
Czy Tobie nie chodzi czasem o licznik sprzętowy zliczający w dół.? :?
To nie tak.
z licznika sprzętowego robisz coś jak metronom, a w przerwaniu od tego licznika możesz wykonać inkrementację zmiennej a , dekrementację zmiennej b, i jednocześnie kilka innych operacji. w jednym przerwaniu.
Nie musisz do każdej operacji dawać następnego licznika - przerwania.

chyba nie jarzę. coś. :?

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 22:32 
Użytkownik

Koziol96 napisał(a):
Bez przesady to tylko zegar a ja chyba aż tak głupi nie jestem ;) Jestem ze Świdwina (zachodniopomorskie), ale od października zaczynam studia w szczecinie (mechatronika)

Czy ja gdzieś napisałem, że jesteś głupi ?
Chodziło mi o to, że gdybyś był z mojej okolicy byłbym w stanie się z Tobą spotkać i wytłumaczyć tobie na żywo jak i na żywo pomóc napisać program.
Było by szybciej i wygodniej a Ty byś na pewno zaczerpnął więcej wiedzy.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 09:34 
Użytkownik

Majster żartowałem ;) .
Daro chodziło mi o to że używam już przerwania do obsługi wyświetlaczy led i chyba nie mogę w tej samej obsłudze przerwania inkrementować sekund ? Muszę rozpisać kolejną obsługę przerwania i pytałem o to czy do kolejnego przerwania mogę użyć tego samego timera tylko zamiast

język c

napisać np.

język c

Dodam że używam ATmega8.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 09:50 
Użytkownik

Hejka,
Jestem w pracy dlatego nie będę myszkował w postach z twoim kodem, ale przecież w przerwaniu możesz dodac inkrementację zmiennej odpowiedzialnej za odliczanie - do pełnej sekundy.
W zależności od częstotliwości z jaką powtarza się przerwanie, przed switchem inkrementuj zmienna i wystawiaj flagę upływu jednej sęk. A w pętli sprawdzaj czy wystawiona. Jezeli tak to sek++, i flaga =0,. I czeka aż ponownie w przerwaniu uzbiera sie w zmiennej odpowiednia wartość, i będzie znowu wystawiona flaga.
Mam nadzieje że nie namieszałem.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 09:56 
Użytkownik

Daro69 dokładnie o to mnie chodziło. I w takim wypadku te dziwne 3 linie z petli moga zostac usuniete

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 10:17 
Użytkownik

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak ustawić flagę ani co to wgl jest ;).
Postanowiłem ostatni raz napisać program po swojemu tylko bez udziwnień i się udało 8-) nie wiem co bym bez was zrobił panowie, no ale najważniejsze, że mogę w końcu ruszyć dalej z BB.
Jestem troszkę zażenowany samym sobą, że taki banalny program uziemił mnie na prawie tydzień, no ale w końcu się udało i przy okazji sporo się nauczyłem np. żeby nie podłączać wyświetlacza do megi bez rezystorów (nawet na chwilę).

Obrazek

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Powinienem zamknąć ten temat ? czy dopisać w tytule [rowiązany] ?

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 10:32 
Użytkownik

Ja bym pozostawił otwarty, może ktos jeszcze będzie chcial coś ciekawego dopisać.
Wtedy skorzysta jeszcze ktos, kto będzie kiedys miał podobną zagwozdkę. A do napisania w tym temacie jest jeszcze wiele.;)
Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 16:09 
Użytkownik

Dokładnie a jeżeli chcesz się coś więcej kolego dowiedzieć zapodaj swój kod to powiemy co i jak czy coś zmienić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1