Z miłą chęcią tobie pomogę, właśnie wziąłem moduł ATB-BTM-222 podłączyłem go do procka ATmega32, który cały czas nadaje sobie jakiś tekst:

i teraz posłuchaj - specjalnie żeby uzyskać takie warunki o jakich piszesz, podłączyłem moduł BTM na przewodach zamiast włączać go w gniazdo na zestawie ATB. Zrobiłem to po to aby móc odłączać pin Tx procka czyli RX modułu BTM (jak piszesz - chociaż wg mnie nie ma to żadnego znaczenia - no ale .... myślę warto sprawdzić skoro klient pyta) ....
No więc efekt jest taki że procek sobie CAAAAAŁY CZAS nadaje, i niezależnie czy moduł BTM jest w stanie rozłączenia i łączy się, czy też gdy jest podłączony i wtedy zaczyna się nadawanie z procka - to oczywiście nie ma ŻADNEGO problemu.
I nie może być ...
Więc tak sobie myślę - albo coś źle robisz ale słabo opisujesz albo no ja może coś źle rozumiem
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Gładki napisał(a):
Mój wniosek jest taki że jeżeli procesor nadaje po UART zanim moduł się połączy to moduł się wiesza i świeci się jedynie dioda power a btm222 w ogóle nie próbuje nawiązać żadnego połączenia
Zatem ten wniosek jest całkowicie nieuprawniony / błędny. Bo moduł się nie wiesza i gdy podłączę zasilanie (VCC) do BTM, a w tym czasie (jak sugerowałeś) procek wciąż nadaje TX-->RX - to gdy kompem się podłączę do modułu BTM to natychmiast w terminalu pojawia się to co widzisz powyżej.
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]Gładki napisał(a):
Co więcej jeżeli już po takiej zwieszce odłączę wspomnianego TX procka to i tak moduł pozostaje zawieszony.
To to już jest mega ciekawostka ... ale być może ja nie wiem co ty masz na myśli że moduł zostaje zawieszony ?
Być może (tak tylko przypuszczam) nie wiesz, że trzeba znowu zainicjalizować od strony terminala połączenie do virtualnego portu com jaki jest przydzielony do BTM'a
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]Gładki napisał(a):
Bardzo proszę o pomoc co robię nie tak bo przecież przy użyciu tego modułu nie mam możliwości kontrolować w jakiś prosty sposób stanu połączenia bo nie mam wyprowadzonej żadnej nóżki która by mi to umożliwiała
I znowu błąd - bo oczywiście że masz możliwość kontroli czy ktoś się podłącza do BTM'a - zawsze po podłączeniu moduł BTM wysyła na swoje fizyczne nogi UART'a komunikat:
"CONNECT MAC_ADRES"
no chyba że się tę funkcjonalność specjalnie wyłączy za pomocą poleceń AT, ale wątpię abyś to zrobił.
Naturalnie to daje tylko możliwość sprawdzenia momentu PODŁĄCZENIA albo ROZŁĄCZENIA. A jeśli jesteśmy w trakcie aktywnego podłączenia to nie sprawdzimy ....
Tylko .... już widać po twoim podejściu, że nie do końca rozumiesz ideę działania modułu w trybie SLAVE. Bo chcesz jakby badać czy ktoś jest podłączony. Tryb Slave jest po to aby to do niego się podłączać i inicjalizować komunikację w dwie strony a nie odwrotnie.
W przeciwnym wypadku musiałbyś skonfigurować go jako MASTER - no ale pewnie nie masz w tym doświadczenia to nawet nie myśl o tym bo to nie jest potrzebne poważne. Na tym etapie zmagasz się z jakimś dziwnym problemem rzekomego zawieszania się modułu.
Jak opiszesz to lepiej to na pewno rozwiążemy twój problem

i będzie ci na końcu wszystko śmigało