darek333 napisał(a):
Poszlaką w sprawie może być nie zawsze działający poprawnie program Putty.
No to panie masz poszlaki - .... niech to gęś kopnie

.... sorki ale nie mogę się powstrzymać - no jak nie umiesz czegoś obsługiwać - to nie pisz, że to źle działa - tylko albo staraj się nauczyć obsługi albo weź inne prostsze czy tam lepsze dla siebie narzędzie. Bo przy takim podejściu to twoja droga do nauczenia się czegoś wydłuży się w nieskończoność - i nie odbieraj tego źle co piszę tylko weź się w garść i szukaj błędów w tym co robisz .... a robisz ... już chociażby po tym zdaniu widać - że robisz coś o czym pojęcia nie masz:
darek333 napisał(a):
Problemy występują kiedy każę mu wyłączyć flow control..
A wiesz co to jest to "flow control" ? bo ja po tym co napisałeś jestem pewien, że nie wiesz - a nawet jeśli wiesz - to nie wiesz jak się z tego korzysta ....
Więc teraz podpowiem ci "nie każ mu włączać flow control" daj sobie z tym spokój i nie włączaj mechanizmów o których nie wiesz jak działają - to już będzie pierwszy krok do sukcesu.
Poza tym co to w ogóle znaczy:
darek333 napisał(a):
być nie zawsze działający poprawnie program Putty.
To jest, nie zawsze umie otworzyć terminal.
Co to znaczy - nie umie ? ... panie kochany uwierz mi - na tym etapie to ty nie umiesz - bo program SAM nic nie robi, a ty po prostu albo się gubisz w ustawieniach i konfiguracji sprzętowej albo masz totalny bałagan w sterownikach.
Na co dzień od ponad 6 lat używam Putty jako podręcznego i solidnego terminala o sporych możliwościach m.in takich:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/te ... z-lcd.htmlo czym pewnie nawet nie słyszałeś jeszcze ....
W wielu poradnikach wideo opowiadam nawet jak go skonfigurować....
Jeśli masz ATmega644P - to pokaż swój kod po naprawach - wyżej kolega wskazywał ci błędy - a ty zamiast szukać dalej - to winy szukasz w jednym z najlepszych terminali ...
Masz zestaw ATB to masz komfortową sytuację bo MkAvrCalculator podpowiada ci jaki jest port COM - numerek
jeśli jednak używasz wbudowanego programatora to MUSISZ wiedzieć, że oparty jest on o układ FT232R czyli jeśli np odpalisz terminal i nawiążesz połączenie to wtedy np nie uda ci się zaprogramować procka wbudowanym programatorem, trzeba na chwilę rozłączyć terminal - zaprogramować i wtedy dopiero można znowu włączyć
WYWAL z kodu ten OSCCAL .... masz w książce opisane w jaki sposób NAJPROŚCIEJ sprawdzać komunikację wysyłając po jednym znaku a ty kombinujesz z OSCCAL ... nie wiedząc jeszcze dokładnie o co chodzi z tym OSCCAL bo pewnie całego rozdziału jeszcze nie przeczytałeś.
Ja wiem, wiem i rozumiem, że człowiekowi się śpieszy, że chciałby JUŻ, teraz OD RAZU - ale jak widzisz co nagle to po diable
poza tym jeśli chodzi o ustawianie prędkości UBRR to zajrzyj że na bloga
http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs ... trick.htmlI jak mówię - chcesz aby ci szybko i skutecznie pomóc ? To najpierw pomóż sam sobie i DOKŁADNIE opisuj problem a jak poprawiasz kod to pokaż że go tu na forum a nie opowiadasz tylko że poprawiłeś - bo lecisz z totalnych chaosem

mówię ci