Właśnie przed chwilą aktualizowałem WordPress'a przez panel administracyjny (ekran konfiguracyjny jak go nazywałem w poradniku) z wersji 4.0 do 4.1. Nie wiem czy tylko u mnie taka sytuacja wystąpiła czy u Kogoś jeszcze, ale w każdym razie pojawił się jakiś error, że niby coś nie działa nie chce się aktualizować... Jak sobie z tym poradzić?
Sugerować wykonać kolejno kroki:
1. Klawiszem F5 jeszcze raz odświeżyć stronę i zobaczyć komunikaty konfiguracyjne WordPress'a czy coś się poprawi (u mnie nic się nie poprawiło).
2. Jeżeli WordPress mimo odświeżania strony nie zaktualizował się jak należy, to wtedy kliknąć w panelu administracyjnym na przycisk "Pobierz wersję 4.1" (czasami jest tak, że wersja angielska wychodzi wcześniej niż polska) - patrz screen o który przycisk chodzi:
3. Zzipowaną, nową wersję WordPressa (plik zip) ładujemy do jakiegoś osobnego pliku "install". Chodzi o to, żeby to był katalog całkowicie odseparowany od katalogu rdzenia WordPress'a, np.
- ścieżka do witryny-01 WordPressa: C:\xampp\htdocs\witryna-01
- ścieżka do pliku zip nowej wersji WordPressa: C:\xampp\htdocs\install
(patrz screen o co mniej/więcej chodzi -
UWAGA! - kopiowanie wykonujemy dopiero w pkt.6 - teraz to jest tylko taki screen poglądowy, w sensie przygotowania źródła i celu kopiowania plików)
4. Wyłączamy wszystkie wtyczki przed aktualizacją rdzenia (masowe działania na wtyczkach) -> (patrz screen)
Czekamy aż wtyczki się wyłączą i dalej...
5. Nie wylogowujemy się z panelu administracyjnego, minimalizujemy okno przeglądarki.
6. Rozpakowujemy plik zip w katalogu "install", powstaje jakiś katalog np. "wordpress-4.1-pl_PL" (a w nim katalog "wordpress"), lub po prostu powstaje katalog "wordpress".
Teraz to co jest w katalogu "wordpress" (zawartość) kopiujemy "na żywca" do katalogu naszej witryny, a więc w naszym przykładzie wszystko z "wordpress" ląduje w katalogu "witryna-01". Acha! Kopiujemy z zastępowaniem plików docelowych. Nie przejmujemy się, że coś się "posypie" z witryną. WordPress jest mądry, a my bazy danych MySQL nie ruszamy, ani żadnych innych plików ręcznie nie usuwamy, więc nie ma się o co martwić.
7. Następnie po skopiowaniu całego nowego rdzenia maksymalizujemy okno przeglądarki.
8. Klikamy w klawisz F5 (odświeżamy okno).
9. Pojawia się komunikat, że wszystko okey, ale
trzeba zaktualizować bazę danych MySQL - klikamy na przycisk, żeby zaktualizować bazę MySQL.
(patrz screen)
Następnie klikamy w "kontynuuj":
10. Pojawia się już panel administracyjny, ale coś tam u góry niby coś jeszcze trzeba zaktualizować... Klikamy tam gdzie na screen'ie pokazuje zielona strzałka:
11. Pojawia się kolejna stronka, klikamy tam gdzie pokazuje zielona strzałka, żeby zaktualizować tłumaczenia i żeby wszystko z naszą witryną było okey.
Pozdrawiam!
Jarek