Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2026, o 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lip 2014, o 17:38 
Użytkownik

Panowie dajcie spokój .... zaś rzucacie się bo za darmochę ... typowe , trzeba nie trzeba , za darmo trzeba brać najlepiej 10 szt :)
a potem macie wkoło pretensje że do polski mało co wysyłają i nic ciekawego ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
Panowie dajcie spokój .... zaś rzucacie się bo za darmochę ... typowe , trzeba nie trzeba , za darmo trzeba brać najlepiej 10 szt

Trochę się z Panem nie zgodzę. Ja się nie rzucam na darmochę tylko jeżeli jest taka okazja to chętnie bym z niej skorzystał. Już mówie dlaczego...
Elektronika to moja pasja od jakiegoś czasu, programowanie również. Chłonę wiedzę w każdej wolnej chwili, lecz przez to że żyję w takim kraju jak nasz, gdzie czasem ludzie mają problem żeby do końca miesiąca im na chleb starczyło nie zawsze mnie stać żeby sobie kupować płytki uruchomieniowe, zestawy, shieldy i inne wspaniałe ustrojstwa. Dlaczego? Bo studiuje dziennie, nie pracuje, czasem coś dorobię jak komuś kompa naprawie albo u schorowanego Wujka trawnik skoszę. Od 15 roku życia pracuje w każde wakacje, a to na budowie przy betoniarce, a to inaczej. Zawsze fizycznie i ciężko bo na pracę w sklepie za 1000 złotych mnie zwyczajnie nie stać. Rodzice dają co mogą ale też nie zamierzam z nich zdzierać. Także jeżeli jest okazja rozwinąć swoje umiejętności i ktoś za darmo udostępnia Hardware i Software do zdobywania wiedzy to korzystam. Zapewniam Pana że na zachodzie pewnie jeszcze więcej ludzi zgłosiło chęć uczestnictwa w tym programie, dlaczego? Bo tam ludzie nie mają jakichś kompleksów i jak coś jest za darmo to biorą. Dlatego jeżeli według Pana rzucam się na darmochę to ok. Rzucam się. Bo mnie zwyczajnie nie stać żeby robić to co kocham a i tak ładujwe w to każdą przyoszczędzoną złotówkę. Mam nadzieję że Panu nigdy nie zabraknie na nowe zabawki i że zawsze będzie Pana stać na poszerzanie wiedzy.

Proszę nie traktować tego postu jako jęczenie i narzekanie. Ja po prostu pokazuje jaka jest moja rzeczywistość, i nie tylko moja ale wielu młodych chłopaków którzy by chcieli ale nie mają. O!

Pozdrawiam.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
SunRiver napisał(a):
Panowie dajcie spokój .... zaś rzucacie się bo za darmochę ... typowe , trzeba nie trzeba , za darmo trzeba brać najlepiej 10 szt

Trochę się z Panem nie zgodzę. Ja się nie rzucam na darmochę tylko jeżeli jest taka okazja to chętnie bym z niej skorzystał. Już mówie dlaczego...

Masz rację, masz sensowne podejście, ale pokażę ci to z innej strony. Są studenci którzy biorą "sample" a potem je sprzedają. Sporo takich darmowych płytek nie będzie nigdy wykorzystanych bo wzięli je osoby które nie mają o tym pojęcia, dawali to brali.

Mam pytanie, czy zanim zamówiliście płytkę sprawdziliście:
Laki tam jest procesor?
Ile ma pamięci?
Jakiego IDE do napisania programu użyć?
W jakim języku pisać program?
Jakie płytka ma interfejsy?
Do czego chcecie ją wykorzystać?
Czy jesteście w stanie ją wykorzystać?

Branie czegoś na zasadzie kto szybszy ten lepszy wyrabia nam odpowiednią opinię.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:38 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Masz rację, masz sensowne podejście, ale pokażę ci to z innej strony. Są studenci którzy biorą "sample" a potem je sprzedają. Sporo takich darmowych płytek nie będzie nigdy wykorzystanych bo wzięli je osoby które nie mają o tym pojęcia, dawali to brali.

właśnie o tym owczym pedzie mówię ....
-- patrząc na same wpisy wyżej ... już widać ...a potem oburzanie się bo prawda w oczy kole

Brać bo dają ?? jaki ma to sens ?? pomyślcie co niektórzy może naprawdę ktoś naprawdę potrzebuje by się rozwinąć , a nie pianie ze mnie nie stać i tak dalej dlatego muszę brać za free, a potem na dno szuflady bo .... no właśnie nie ten etap nie te progi ....
chcesz się pobawić na x86 ?? masz PCta ucz się programować C# , C++, Delphi :) wygodniej :)

tak zaraz będzie stado dalej oburzonych ... a ja wywalam takie tematy jak oddam za free Galileo ( a potem nie ja tylko MS) no wybaczcie ale takie pisanie ogłoszeń w dziale uważam za niestosowne ...

Pamiętacie akcję z Xmosami ?? i co gdzie te wielkie projekty oburzonych łapaczy ?? ACID pokazał co można a reszta ?? huczała na mnie i co ??
albo juz sprzedali , albo leży na dnie szuflady bo wykracza poza wiedzę na dłuuuuugie lata ...
Podobnie z warsztatami STMa rzut bo płytka za free a jak trzeba było zapłacić to chętnych nie było ??
to samo będzie z Galileo , dostana ci co ... sami sobie dopowiedzcie ... bo byli szybcy i poco ?? bo za darmo ?? o to moi chodzi tylko i wyłącznie , przez to mamy taką a nie inną reputację w elektronicznym świecie ....
tak wiec kończmy tą dysputę ...

Mam nadzieję że MS będzie żądał przedstawienia czegoś na płytce ....

PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
Mam nadzieję że MS będzie żądał przedstawienia czegoś na płytce ....

też mam taką nadzieję

PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dlatego żadna firma nie wysyła już do Polski sampli :) Brać bo dają, nigdy tego nie wykorzysta, ale bierze bo będzie cool. Znane przypadki z warsztatów ST czy Freescale - jadą tam ludzie, którzy potrafią tylko ledwie co zamigać diodą na AVR jak mówią, jadą bo ARMy dają za darmo, nawet nie słuchają wykładów.

Każda firma powinna weryfikować szczególnie takich Polaków, ok dajemy sample, ale za 3 miesiące chcemy widzieć, że wykorzystałeś to do jakiegoś projektu, jak nie to zwracaj podwójny koszt sampla :) Wtedy firmy znowu zaufają Polakom i będzie mieli możliwość otrzymania produktu, często bardzo ciężko dostępnego w kraju.

MXST4

PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Dlatego żadna firma nie wysyła już do Polski sampli Brać bo dają, nigdy tego nie wykorzysta, ale bierze bo będzie cool. Znane przypadki z warsztatów ST czy Freescale - jadą tam ludzie, którzy potrafią tylko ledwie co zamigać diodą na AVR jak mówią, jadą bo ARMy dają za darmo, nawet nie słuchają wykładów.

Każda firma powinna weryfikować szczególnie takich Polaków, ok dajemy sample, ale za 3 miesiące chcemy widzieć, że wykorzystałeś to do jakiegoś projektu, jak nie to zwracaj podwójny koszt sampla Wtedy firmy znowu zaufają Polakom i będzie mieli możliwość otrzymania produktu, często bardzo ciężko dostępnego w kraju.

MXST4

Bardzo dobrze prawisz Kolego. Zgadzam się w stu procentach. Co chwila na allegro są aukcję "Sprzedam płytkę bo dostałem na szkoleniu ale nie mam czasu się uczyć". Ja jednak mam ochotę się uczyć ale nie mam na czym. I dlatego się trochę zbulwersowałem na to co powiedział Sun, co nie zmienia faktu że poniekąd ma rację. Może i dla mnie za wcześnie na poznanie tej architektury ale kiedyś trzeba zacząć. Wybacz SunRiver jeśli Cie uraziła moja wypowiedź w jakimś stopniu ale nie wolno generalizować i wrzucać wszystkich do tego samego wora.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:03 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Wybacz SunRiver jeśli Cie uraziła moja wypowiedź w jakimś stopniu ale nie wolno generalizować i wrzucać wszystkich do tego samego wora.

ale popatrz na wypowiedzi przedmówców choćby : "Nie wart swojej ceny, ale skoro za darmo, to czemu nie? :D"
i kilka innych , nie wspominając tematu który usunąłem z działu Sprzedam kupię itd ...

popatrz ... co się działo jak XMoS rozdawał StartKity (tu na forum)

widzisz jakąś naukę ?? widzisz jakieś wykorzystanie ?? '
nawet ukróciłem na forum jedna próbę sprzedaży Xmosa ...

no wybacz ale to chyba ty się obraziłeś nie ja , bo ja wiem co pisze .... a to że prawda czasem boli ??
przykro mi że uderza to tez rykoszetem w innych "prawych" ale wyróżnianie 3ch ze 100 niema żadnego znaczenia
-- dlaczego ??
to proste na tych 100
-- 50 się niesłusznie oburzy bo dokładnie taki cel im przyświeca (za darmo to trzeba brać)
-- 40 nie zrozumie o czym się w ogóle pisze (ale za darmo to trzeba brać bo kosztuje ~ 300 poczekam miecha i puszczę za 200 i tak będę do przodu)
-- 2 ch się zgodzi z tym co się pisze bo taka jest prawda i ma to sens
-- a tych 3ch .... siedzi cicho bo niema się czym podniecać dadzą to im pokarze co zrobiłem

rozumiesz teraz ....

dlatego mówię x86 możesz poznać na PC ... przecież Quark to tylko okrojony ATOM jeden rdzeń , jeden wątek i stała prędkość
no ale mało kto wie bo każdy czyta ZA DARMOCHĘ arduino ... od intela :P

ech...

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:04 

SunRiver napisał(a):
Podobnie z warsztatami STMa rzut bo płytka za free a jak trzeba było zapłacić to chętnych nie było ??

Ja chciałem płacić ;), zresztą za 429i płaciłem ;). Jestem za 100% odpłatnością każdych warsztatów, przynajmniej odsieją polaczków-cebulaczków.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:09 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Ja chciałem płacić , zresztą za 429i płaciłem . Jestem za 100% odpłatnością każdych warsztatów, przynajmniej odsieją polaczków-cebulaczków.

Wiem o tym REZ ... mówię o reszcie jak nagle .... to płatne jest ?? eeeeeee.... tego .. :)

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
dlatego mówię x86 możesz poznać na PC ... przecież Quark to tylko okrojony ATOM jeden rdzeń , jeden wątek i stała prędkość
no ale mało kto wie bo każdy czyta ZA DARMOCHĘ arduino ... od intela

ech...

Może i masz racje. Wiesz, ja dopiero zaczynam w tym wszystkim się orientować. Masz rację że rzucanie się na coś a później chowanie do szuflady nie ma sensu. Tak czy siak jak małymiękki mi przyślę tą płytkę to ją wykorzystam i postaram się coś zaprezentować tu na forum, nie mówie że będzie to prototyp łazika albo sondy kosmicznej ale coś mądrego spróbuje zrobić.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

I wezmę sobie do serca to z czym masz rację. Żeby oceniać swoje siły na zamiary.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:53 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Tak czy siak jak małymiękki mi przyślę tą płytkę to ją wykorzystam i postaram się coś zaprezentować tu na forum, nie mówie że będzie to prototyp łazika albo sondy kosmicznej ale coś mądrego spróbuje zrobić.

I takie podejście pochwalam , pamiętaj też że sample zgodnie z regulaminem , nie mogą podlegać odsprzedaży
tak więc jak sam nie będziesz chciał , znudzi ci się to możesz przekazać nieodpłatnie komuś innemu

:)

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
I takie podejście pochwalam , pamiętaj też że sample zgodnie z regulaminem , nie mogą podlegać odsprzedaży
tak więc jak sam nie będziesz chciał , znudzi ci się to możesz przekazać nieodpłatnie komuś innemu

Oczywiście, że tak. Nie będzie leżało i się kurzyło kiedy ktoś inny może się tym bawić. Jednakże spróbuje swoich sił w okiełznaniu tej bestii :) choć z tego co piszą na forach, że do Polski nie przysyłają sampli bo tu cwaniaki same to raczej wątpię że coś dostane :)

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:08 
Użytkownik

Widzisz wielu ludzi na tym traci ...
ale właśnie tak jesteśmy widziani.
Stąd i moje oburzenie do kilku wypowiedzi ..w /t które przytoczyłem bez wskazania
bo zaczyna się pościg szczurów i cwaniakowania

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Widzisz wielu ludzi na tym traci ...
ale właśnie tak jesteśmy widziani.
Stąd i moje oburzenie do kilku wypowiedzi ..w /t które przytoczyłem bez wskazania
bo zaczyna się pościg szczurów i cwaniakowania

W internecie krąży takie powiedzenie "polaki-cebulaki" i chyba ono najlepiej oddaje stan umysłu tych którzy biorą darmowe sample tylko po to żeby je sprzedać. Brak ambicji i głupota takich ludzi mnie zawsze dobijała. Mój profesor od Historii z liceum kiedyś powiedział:

"Rosjanie i Niemcy wybili naszą inteligencję, zostawiając po sobie spustoszenie i Panów w ortalionach pod budką z Piwem"

Myślę że tych słów nie trzeba komentować.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:25 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):

"Rosjanie i Niemcy wybili naszą inteligencję, zostawiając po sobie spustoszenie i Panów w ortalionach pod budką z Piwem"

Myślę że tych słów nie trzeba komentować.

Otóż to ....otóż to ...

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:55 
Użytkownik

Witam może ja wrzucę swoje trzy grosze

Była akcja z launchpadami msp430 po 4$ wtedy i każdy sobie zmawiał

kiedy potrzebowałem jeszcze 1 sztuki zestawu bo użyłem swojej do budowy transformersa to nie mogłem nigdzie zdobyć

Osobiście miałem taki okres czasu gdzie kupiłem trochę sprzętu i leżakował wtedy zrozumiałem,
że jeśli nie mam pomysłu ani zamiar czegoś ruszać to po prostu nie należy brać bo może ktoś inny ma znacznie ciekawszy pomysł.

Zazwyczaj jak mam coś od kogoś i nie zapłaciłem za to wymieniam się lub oddaję za darmo.

pozdrawiam

PostNapisane: 1 lip 2014, o 21:28 
Moderator

Cytuj:
Zazwyczaj jak mam coś od kogoś i nie zapłaciłem za to wymieniam się lub oddaję za darmo

I to jest ew słuszna alternatywa jak już się zamówiło coś - co leżakuje ...

PostNapisane: 1 lip 2014, o 21:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
I to jest ew słuszna alternatywa jak już się zamówiło coś - co leżakuje ...

A mi dzisiaj przyszedł zestaw ATB i nie leżakuje :) oba wyświetlacze wyświetlają ochoczo godzinke :D swoją drogą jestem pod wrażeniem wykoanania tego układu... Podziwiam :) przepraszam za off topa :)

PostNapisane: 2 lip 2014, o 00:44 
Użytkownik

Ja kiedyś (dawno temu) zrobiłem ten głupi błąd, że wygadałem się na jednym z forów dla elektroników, że pewna firma przysyła sample. Była to świeżo powstała firma, która ogłaszała się wówczas w EPN.
No i jak się później zorientowałem, firma przestała przysyłać sample do Polski :evil:
Moja rada więc taka - jak spłynie do Ciebie informacja o możliwości zamawiania sampli z jakiejś firmy - zachowaj ją dla siebie.
Może jak masz dobrego znajomego - też elektronika, o którym wiesz, że nie chodzi mu o zarobek, a zapoznanie się z nowym produktem - to jemu możesz powiedzieć.
Bo inaczej zacznie się zamawianie na siebie, ciotkę, wujka, babcię, znajomych i pół osiedla....
A potem firmy przestają przysyłać do Polski.
I osoby, które faktycznie interesują się elektroniką, i które mogłyby rzeczywiście skorzystać na tych samplach, i zrobić z nich jakiś pożytek - nie mogą już ich dostać.

Ostatnio edytowano 2 lip 2014, o 20:47 przez Jado, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lip 2014, o 06:25 

W sumie nie wiem po co się tak koledzy podniecają tym czy brac czy nie brac płytke od Microsoftu (od tego się zaczął ten temat chociaż ma głębsze podłoże)
Odpowiedzcie sobie na pytanie czy Microsoft lub inna korporacja dała kiedykolwiek coś za darmo? NIE. To wszystko jest obliczone na przyciągniecie i uzależnienie od swoich wyrobów developerów, projektantów jak nie teraz to za jakiś czas, bo jak ktoś się do czegoś przyzwyczai to ciężko jest przechodzić na inna platformę. A to że ileś tam "darmowych" pakietów po prostu pojdzie na półke i może nie da korzyści dla Microsoftu czy innej firmy - cóż to są koszty reklamy. Nie wiem czemu takie oburzenie na kolegów którzy biorą i zapisują się na darmowe pakiety z Microsoftu, mają prawo i nie muszą się tłumaczyć ;) . To że wstrzymano chwilowo dostawy do Polski to nie dlatego ze Polaków uważają w tym przypadku za "cfaniaków" tylko akcję reklamową chcą rozłożyć inaczej, może bardziej równomiernie, może na inne kraje, może założyli jakiś procent na dany region szacując szanse na powodzenie, ale litości na pewno nie dlatego że uważają nas za złodziei.
http://antyweb.pl/the-next-big-thing-is ... -galileo/#
Nie plujcie koledzy sami na siebie, jak czytam powtarzane przez was określenia "polaczki-cebulaczki" itp. to naprawę nie mogę uwierzyć jak tak można, my chyba pod tym względem jesteśmy inni i lubimy się obrażać.
Oto przykład jak można rnormalnie rozmawiać na taki temat: https://www.ghielectronics.com/communit ... c?id=15991
http://forums.netduino.com/index.php?/t ... ices-when/

Żeby sprawa była jasna nie pochwalam tych co biora sample w postaci układów scalonych i potem sprzedają, ale z tym firmy sobie poradziły już dawno albo zaostarzając program samplowy albo zawieszając go i to nie dlatego ze ktoś był pazerny i brał tylko dlatego że nie przyniosło to firmom spodziewanych rezultatów. Zreszta program samplowy Maxima, TI i innych obliczany jest na inzynierów projektantów w firmach, którzy szukają rozwiązań i to daje dobrą możliwość przyciągnięcia na swoja strone takich ludzi.
Zamawianie darmowych sampli w celu osiągniecia korzyści to nie jest tylko domena Polaków, w innych krajach tez mieszkają "cfaniacy". Więc dajmy spokój już z tym obrażaniem siebie nawzajem. Niech każdy zanim zacznie oburzać się na innych zerknie w swoje szuflady, półki i zobaczy co tam ma za zapomniane darmowe skarby i dlaczego jeszcze ich nie wykorzystał.

PostNapisane: 2 lip 2014, o 08:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
W sumie nie wiem po co się tak koledzy podniecają tym czy brac czy nie brac płytke od Microsoftu (od tego się zaczął ten temat chociaż ma głębsze podłoże)
Odpowiedzcie sobie na pytanie czy Microsoft lub inna korporacja dała kiedykolwiek coś za darmo? NIE. To wszystko jest obliczone na przyciągniecie i uzależnienie od swoich wyrobów developerów, projektantów jak nie teraz to za jakiś czas, bo jak ktoś się do czegoś przyzwyczai to ciężko jest przechodzić na inna platformę. A to że ileś tam "darmowych" pakietów po prostu pojdzie na półke i może nie da korzyści dla Microsoftu czy innej firmy - cóż to są koszty reklamy. Nie wiem czemu takie oburzenie na kolegów którzy biorą i zapisują się na darmowe pakiety z Microsoftu, mają prawo i nie muszą się tłumaczyć . To że wstrzymano chwilowo dostawy do Polski to nie dlatego ze Polaków uważają w tym przypadku za "cfaniaków" tylko akcję reklamową chcą rozłożyć inaczej, może bardziej równomiernie, może na inne kraje, może założyli jakiś procent na dany region szacując szanse na powodzenie, ale litości na pewno nie dlatego że uważają nas za złodziei.
http://antyweb.pl/the-next-big-thing-is ... -galileo/#
Nie plujcie koledzy sami na siebie, jak czytam powtarzane przez was określenia "polaczki-cebulaczki" itp. to naprawę nie mogę uwierzyć jak tak można, my chyba pod tym względem jesteśmy inni i lubimy się obrażać.
Oto przykład jak można rnormalnie rozmawiać na taki temat: https://www.ghielectronics.com/communit ... c?id=15991
http://forums.netduino.com/index.php?/t ... ices-when/

Żeby sprawa była jasna nie pochwalam tych co biora sample w postaci układów scalonych i potem sprzedają, ale z tym firmy sobie poradziły już dawno albo zaostarzając program samplowy albo zawieszając go i to nie dlatego ze ktoś był pazerny i brał tylko dlatego że nie przyniosło to firmom spodziewanych rezultatów. Zreszta program samplowy Maxima, TI i innych obliczany jest na inzynierów projektantów w firmach, którzy szukają rozwiązań i to daje dobrą możliwość przyciągnięcia na swoja strone takich ludzi.
Zamawianie darmowych sampli w celu osiągniecia korzyści to nie jest tylko domena Polaków, w innych krajach tez mieszkają "cfaniacy". Więc dajmy spokój już z tym obrażaniem siebie nawzajem. Niech każdy zanim zacznie oburzać się na innych zerknie w swoje szuflady, półki i zobaczy co tam ma za zapomniane darmowe skarby i dlaczego jeszcze ich nie wykorzystał.

Tak Wojtek, masz racje. Ja też jestem Polakiem i nie lubię obrażać innych swoich rodaków ale nie ukrywajmy że duża część z nich to naprawdę są cwaniaki. Jednak myślę że nie tylko w Polsce są tacy ludzie, tacy ludzie są wszędzie z tym że u nas poziom cwaniactwa jest na bardzo wysokim poziomie. Nie mówię tu o samplach bo nie jestem elektronikiem i nie zajmuję się tym zawodowo, nie mam kolegów elektroników którzy takie coś zamawiają, ale wystarczy obejrzeć kilka filmów w sieci gdzie widać jak Polacy reagują jak coś jest za darmo albo przecenione. To nie wina ludzi tylko tego w jakich warunkach im przyszło żyć, wiadomo, każdy chce się dostosować, ale każdy powinien też mieć poczucie jakiejś racjonalności, rozsądku a przede wszystkim dobrego smaku. Bo jednym jest pójście i skorzystanie z jakiejś darmowej oferty dla potrzeby, a czymś zupełnie innym jest nabranie czegoś tylko po to żeby było albo żeby sprzedać bo część ludzi ma takie podejście. Z resztą czemu naród ma być uczciwy wobec siebie i innych w momencie kiedy rządzący mafijne interesy kręcą a Państwo do upadku doprowadzają.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Ale tematy polityki to odłóżmy na bok.

wojtek napisał(a):
Niech każdy zanim zacznie oburzać się na innych zerknie w swoje szuflady, półki i zobaczy co tam ma za zapomniane darmowe skarby i dlaczego jeszcze ich nie wykorzystał.

ja mam dwa złącza kanda od kumpla które dostałem za darmo i leżą już 3 miesiące;p trzeba będzie jakąś płyteczkę testową sobie zrobić i je wlutować:)

PostNapisane: 2 lip 2014, o 08:36 

Nie mam tutaj linka do forum purepc, ale głównie zaczęło się od tego co tam zostało powiedziane :(.

PostNapisane: 2 lip 2014, o 08:41 

Nefarious19 napisał(a):
Z resztą czemu naród ma być uczciwy wobec siebie i innych ....

Bo widzisz to jest podstawa wszystkiego aby być uczciwym wobec siebie i innych. A na tematy polityczne dyskutował nie będę.
Nefarious19 napisał(a):
wystarczy obejrzeć kilka filmów w sieci gdzie widać jak Polacy reagują jak coś jest za darmo albo przecenione.

Widziałem też podobne sceny na filmach w sieci czy TV, ze aż trudno było uwierzyć ze to w cywilizowanych tych "lepszych" krajach się odbywa nie mów wiec ze to znowu tylko Polska specyfika. I nie będę licytował się gdzie jaki jest poziom cwaniactwa, o myślę ze mimo wszystko rozkłada się to równomiernie tylko te formy cwaniactwa przyjmują różną postać w zależności od zasobności danego kraju i ludzi w nim mieszkajacych.
W zasadzie chciałem tylko powiedzieć to co w poście wyżej i dalej już nie dam się wciągnąć w dyskusję ;).

PostNapisane: 2 lip 2014, o 09:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wojtek napisał(a):
Bo widzisz to jest podstawa wszystkiego aby być uczciwym wobec siebie i innych. A na tematy polityczne dyskutował nie będę.

Wiem że to podstawa ale wielu ludzi o tym nie wie.

wojtek napisał(a):
W zasadzie chciałem tylko powiedzieć to co w poście wyżej i dalej już nie dam się wciągnąć w dyskusję .

Cieszę się, że się wypowiedziałeś, bo Twoje wypowiedzi zawsze cenie :) I masz racje, nie ma co dalej dyskutować w tych tematach ;)

PostNapisane: 2 lip 2014, o 20:02 
Nowy

Witam

Żeby nie przedłużać, to może w punktach :D .
A)Uczciwość jest bardzo ważna.
B)Wyrzucanie z forum postów w których można znaleźć link-i do programów "samplowych" jest nie do uzasadnienia na forum o takim charakterze jak to.
C)Zachowanie moderatora, który zarzuca "w czambuł" użytkownikom forum, na którym moderuje, nieuczciwość jest niewłaściwe i obraźliwe.
D)Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do podejścia z większym szacunkiem do rodaków (no, i w miarę możliwości pamiętania, że słowo "Polak" piszemy wielką literą :D ).

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 20:45 
Użytkownik

Wybaczcie że odgrzeje kotleta.

Aż dziwi mnie fakt, że tyle ludzi rzuca się na darmochę tylko dla tego, że jest za darmo.
Kiedyś popełniłem zamówienie sampli - 2 dosyć interesujące układy. Jakieś mądrzejsze uP. Poleżały z dobre 2 miesiące - oddałem znajomemu, znalazły zastosowanie w jego pracy dyplomowej. Kolega obronił pracę i poszedł na studia. W tym czasie było naprawdę wiele okazji na zdobycie sampli (kolega na polibudzie, dojścia, itp). Ale wiedząc, że i tak nic mi po nich (darmówek czyli sampli się nie sprzedaje, tylko oddaje za darmo) - nie zamawiałem. Po co mi coś co leży, a dla potrzebujących braknie.
Teraz czytam ten temat i to widzę? Do Polski nie wysyłają? Ładnie sobie zapracowaliśmy na takie traktowanie. Należało się nam...

Nie jestem zwolennikiem ukrywania możliwości uzyskania sampli, ale nie podoba mi się pazerność wielu osób.
Ja jako początkujący na pewno teraz ich nie wykorzystam, może kiedyś, w przyszłości tak, ale nie teraz.

Więc nie zamawiajmy sampli tylko dlatego, że są za free!

Strefa czasowa: UTC + 1