Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 16:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 paź 2013, o 14:06 
Moderator

rezasurmar - potwierdzam - nie było żadnej opcji przywrócenia Win8 po instalacji kociej poprawki Win 8.1

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 paź 2013, o 14:30 

To do zadka ten wasz wspaniały Osiem ;), eeeh a już miałem sobie go mocniej potestować ;).

Ogólnie przywracanie w winzgrozie nigdy nie było mocną stroną tego systemu. Dlatego od zawsze używam Ghosta i kopi przyrostowych.

PS. Ktoś bawił się już w dłubanie podobne jak w XP, czyli system32/config/, gdzie kopiuje się po prostu z system32/repair/config bodajże plik system, na 8 też powinno coś takiego być, no chyba że poszli po bandzie i olali ten sposób.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 18:28 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
To do zadka ten wasz wspaniały Osiem

ajtam ajtam ;) przesadzasz ;)

Win8 jest SUPER, tylko troszkę jakby nie dociera do ciebie że MS zrobił z Win8.1 jakby CAŁKIEM oddzielny nowy produkt, który akurat na Win8 instaluje się jak uaktualnienie i darmowo

PostNapisane: 23 paź 2013, o 18:41 

No ale nadal nie wiem, czy tak namieszali, że jakiekolwiek problemy == format, czy jednak po prostu trzeba pogrzebać w c:/system ;).
Bo j.w nie mam ochoty za każdym razem instalować na nowo systemu jak jakiś program się zaczyna sypać.
Czyli do puki nie wyjdzie jakiś normalny 8.2 a nie nakładka to nie ma co się przesiadać z 7, na 8.

Coś jak nakładka 98SE na 95 czy jak to tam było, po prostu padaka, jak się nie zainstalowało czystego 98SE to praktycznie nie było co myśleć o normalnym używaniu kompa.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 19:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hmmm - czy 8.1 jest darmową nakładką to tak za bardzo nie wiem :D . Pomyśl ile nerwów już ludzi kosztował :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 24 paź 2013, o 10:19 
Użytkownik

Win 8.1 to nie jest nakladka a oddzielny produkt ktory mozesz kupic. Natomias dla userow z win8 przewidzieli free upgrade a to ze robisz format bo cos nie dziala zle to rozumiesz. Robisz format by miec znow win8 bo punkt przywracania to instalka win8.1 pozostalych nie widzisz. A skoro upgrade a nie nakladka to nie odinstalujesz win 8.1 jako nakladki bo to odrebny produkt. A to ze nie dziala to nie wina win8.1 a tego ze aby miec 8.1 sliczniutkie musialem walnac czyaty win 8 zrobic upgrade do win8.1 i dopiero instalowac programy. I wszystko smiga. Widac przy upgrade windows usowa pliki programow z system32 i robi sie burdel.

Wysłane z Tapatalk2 [url='http://tapatalk.com/m?id=10']now Free[/url]

PostNapisane: 24 paź 2013, o 10:59 

No czyli po staremu :lol: no a już się bałem że Billu zbłądził i wydał jakiś porządny produkt :lol:

PostNapisane: 29 paź 2013, o 09:08 
Użytkownik

U mnie też wszystko pięknie chodziło miałem jedynie problem z AVR-GCC brak możliwości kompilacji programu do hex i nie wiem jak to ugryźć dlatego na razie nie tykam 8.1 a stery do grafy itd chodziły idealnie ....

PostNapisane: 29 paź 2013, o 23:27 
Nowy

Ja mam 8.1 mam też ten błąd podczas Building a nie mogę sformatować dysku czy ktoś pomoże jestem nowy w tym tygodniu dostałem ksiazke i zabawki od Mirka z sklepu

BLĄD avr-gcc.exe

Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc0000142)

http://pokazywarka.pl/rp5rvx/

ewentualnie jak skonfigurować Mirka programator pod Atmel Studio i gdzie poczytać o atmel studio jak zacząć pisać pierwszy program

no żeby chociaż jakoś wystartować :(

PostNapisane: 30 paź 2013, o 16:57 
Użytkownik

MisiekPysiek napisał(a):
ewentualnie jak skonfigurować Mirka programator pod Atmel Studio i gdzie poczytać o atmel studio jak zacząć pisać pierwszy program

no żeby chociaż jakoś wystartować

topic1065.html

PostNapisane: 30 paź 2013, o 17:04 
Moderator

Skoro masz USBASP by Atnel to możesz równie dobrze zrobić sobie także integrację z KOCIM Atmel Studio:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/at ... rdude.html

poczytaj ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

A na poważnie to polecam ci ECLIPSE ... wtedy będzie 100x lepiej ;)

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:58 
Użytkownik

MisiekPysiek napisał(a):

BLĄD avr-gcc.exe

Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc0000142)

http://pokazywarka.pl/rp5rvx/

Oj jak szła ta piosenka ??

MAM TAK SAMO JAK TYYYY

i nie wiem jak się z tym uporać i wróciłem do 8,0

PostNapisane: 31 paź 2013, o 00:05 
Nowy

GwynBleidD napisał(a):
Spróbujcie uruchomić z wiersza poleceń narzędzia budowania itp.

Możesz jaśniej ja tu jestem od tygodnia na forum i z chęcią przesiądę się na Eclips ale ................................................................ 8.1 :evil:

format C: nie wchodzi w rachubę musi tak zostać :(

PostNapisane: 4 gru 2013, o 22:32 
Użytkownik

Koledzy widzę, że temat tegoż błędu trochę ucichł, a dziś niestety przytrafiło mi się to samo i jestem bezsilny na razie, żeby to jakoś przejść... A bez tego ani rusz dalej :(

Mój Win.8.1.
Jave mam, WinAVR też zainstalowany.

Idąc wydaje mi się zgodnie z poradami Mirka jak przygotować sobie środowisko ECLIPSE Indigo napotykam ów zonk:

avr-gcc.exe - Błąd aplikacji

Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0x0000142). Kliknij
przycisk OK, aby zakończyć aplikację.

I cóż tu dalej począć?
Jeszcze screen dla zobrazowania sytuacji:
(w kodzie pusta pętla while(1){})
Obrazek

PostNapisane: 4 gru 2013, o 22:59 
Użytkownik

Proponuję przeczytać ten wątek na forum :)

PostNapisane: 5 gru 2013, o 00:42 
Moderator

tak przy okazji - mam już komputerek ale z nowo zainstalowanym fabrycznie Win8.1 .... całkiem zapomniałem że wcześniej gdy robiłem upgrejda z Win8 na win8.1 to miałem jakieś problemy, więc z marszu wrzuciłem tak jak zwykle to robię i drivery do usbasp, i eclipse i toolchaina - no to co zwykle

i ŻADNEGO problemu! dopiero teraz jak zobaczyłem znowu ten wątek to sobie przypomniałem że będę musiał z tym powalczyć na nowym windowsie. Tymczasem wszystko poszło tak gładko jakbym to robił na starym XP czy Win7

Nie wiem co to w ogóle znaczy wgrywanie jakiegoś tam pliku o którym koledzy piszą wyżej żeby miało niby działać eclipse bo bez niego niby nie działa ....

hmmm ciekawostka ;) ale z happyendem

PostNapisane: 5 gru 2013, o 18:44 
Użytkownik

No mnie niestety brak takiej wiedzy, żeby powiedzieć dlaczego taki błąd z konfiguracją ECLIPSA z toolchainem WinAVR wystąpił na moim Win 8.1, ale mogę jedynie potwierdzić że zmiana pliku opisana w temacie wskazanym 2 posty wyżej przez Piotrka_P pomogła i mogę się cieszyć użytkowaniem ECLIPSA pod tym Win 8.1, który mam (dodam, że to świeżo instalowany system, NIE apgrejdowany z niższych wersji, z tym że już trochę opasły, a później równolegle doinstalowywałem Win 7, bo też nie wszystkie programy śmigają mi pod tą ósemkąJeden - więc może mogło się coś zepsuć - ale to tylko takie gdybanie moje ;))

Przyznam, że jak zobaczyłem Mirek, Twój post w tamtym wątku, w którym napisałeś "...co więcej za diabła nie instalowałem jakichś przedziwnych plików DLL" to się trochę zacząłem bać, że napsuję sobie i w ogóle kolejne podejście zakończy się klapą.
Ale zaryzykowałem i śmiga. :)

Poradniki + książka + Forum to jest jednak zacny komplecik, aż nie mogę dojść jak z 5 lat temu co niektórzy jak zaczynali, sobie poradzili gdy to wszystkie co powstaje nie miało jeszcze miejsca tak jak teraz.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 19:38 
Użytkownik

ursmar - Cieszę się, że mogłem w niewielki sposób przyczynić się do rozwiązania problemu. Ja po "apgrejdzie" do Win8.1 to prawie obraziłem się na komputer ;) bo nie tylko w Eclipse nie mogłem kompilować programów, ale też w AVRStudio 4.x. Oczywiście było to spowodowane tym że obydwa środowiska miałem ustawione na kompilator WinAVR, w którym pojawił się problem po aktualizacji systemu. Chyba próbowałem też uruchamiać make.exe w trybie zgodności z poprzednimi Windowsami, ale nic to nie pomagało.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:42 
Użytkownik

ja mam z kolei inne pytanie, która wersja systemu jest lepsza 32bit czy 64bit? od czego to zależy ?

PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:06 
Moderator

D_C napisał(a):
ja mam z kolei inne pytanie, która wersja systemu jest lepsza 32bit czy 64bit? od czego to zależy ?

no a intuicja ci nie podpowiada ? ;) pewnie że 64-bit tyle że 64 bit to instalujesz jak masz procek 64-bitowy, szczególnie gdy masz pamięci RAM więcej niż 4GB bo np win 32bit większej nawet ci nie zauważy i nie wykorzysta w kompie ...

no to wiedząc już chociażby tylko to jak myślisz który ? ;)

PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:10 

Nawet przy 4GB 32bit robi tam jakieś stroniowanie, czyli nie odwołuje się bodajże do 1GB bezpośrednio. Ogólnie proc x64 czyli praktycznie każdy nowy i minimum 4GB ramu to 64bitowy system.

PostNapisane: 6 gru 2013, o 14:18 
Użytkownik

tak tylko z ciekawości pytam ;) bo słyszałem żeby używać wersji 32bit bo podobno lepsza :D
dzięki za odpowiedź, czyli wysztko zależy od pamięci RAM

PostNapisane: 6 gru 2013, o 14:29 
Moderator

D_C napisał(a):
czyli wysztko zależy od pamięci RAM

no nie tylko - bo to chyba oczywiste - że wersja 64-bit jest wydajniejsza ;)

tak to jest jak się czyta opinie z serwisów typu "komputer świat" albo podobnych gdzie posty piszą czasem dzieci niestety - a czytającemu się wydaje że to jakieś poważne teksty.

No sam pomyśl - dlaczego na prockach 32-bitowych ARM można zrobić dużo więcej niżna 8-bitowych ? hmmm ?

więc jakaś taka opinia że ponoć win32 jest lepszy to tak mniej więcej zaczerpnięta wprost z kosmosu albo z bajkonuru ;)

PostNapisane: 6 gru 2013, o 14:33 
Użytkownik

dlatego też wolałem się tu zapytać niż żyć w niewiedzy ;) bo nigdy nie wiadomo kto pisze te artykuly :D dzięki za wyjaśnienie

PostNapisane: 6 gru 2013, o 14:51 

32bitowce to jeszcze kila lat temu biły na głowę x64 z prostej przyczyny, że nie było zbyt wiele softu pozwalającego to wykorzystać.
Teraz sytuacja jest całkiem inna. Na dal co prawda nie ma co liczyć na takie dopasowanie jak na linuxie, ale mimo wszystko małomiękki się poprawił pod tym względem.

PostNapisane: 6 gru 2013, o 15:01 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
ale mimo wszystko małomiękki się poprawił pod tym względem.

dokładnie - windowsik 8 potrafi z tego SOLIDNY użytek zrobić

PostNapisane: 10 gru 2013, o 15:28 

Dołączę się tutaj z kilkoma pytaniami:
1. Posiadam legalny system Windows7 32 bit na laptopie i Windows 7 Home Premium na desktopie, na obu chcę przejść na Windows 8.1 Pro
2. Z różnych informacji wynika że najlepiej i najtaniej jest zrobic odpowiednio upgrade:
- na laptopie do Windows 8 32 bit a poźniej juz darmowa aktualizacja na 8.1
- na PC do Windows 8 64 bit a później darmowa aktualizacja na 8.1
3. Czy w obu przypadkach mam kupic np. http://www.mediaexpert.pl/systemy-opera ... gn=2013-12 i zainstaluje się to na systemie windows 7 zarówno 32bitowym jak i 64 bitowym (jak wyżej)
4. Czy później juz z poziomu Windows 8 da się faktycznie to zaktualizować do 8.1?

PostNapisane: 10 gru 2013, o 15:56 
Użytkownik

AD 1. TAK
AD 2. TAK
AD 3. TAK - ale powinieneś kupić 2 upgradesy osobne dla obu komputerów oczywiście pakiet upgrade zawiera 2 DVD dla 32 i dla 64Bit i jeden KEY
AD 4. TAK

PostNapisane: 10 gru 2013, o 15:58 
Moderator

wojtek napisał(a):
Dołączę się tutaj z kilkoma pytaniami:
1. Posiadam legalny system Windows7 32 bit na laptopie i Windows 7 Home Premium na desktopie, na obu chcę przejść na Windows 8.1 Pro
2. Z różnych informacji wynika że najlepiej i najtaniej jest zrobic odpowiednio upgrade:
- na laptopie do Windows 8 32 bit a poźniej juz darmowa aktualizacja na 8.1
- na PC do Windows 8 64 bit a później darmowa aktualizacja na 8.1
3. Czy w obu przypadkach mam kupic np. http://www.mediaexpert.pl/systemy-opera ... gn=2013-12 i zainstaluje się to na systemie windows 7 zarówno 32bitowym jak i 64 bitowym (jak wyżej)
4. Czy później juz z poziomu Windows 8 da się faktycznie to zaktualizować do 8.1?

Wojtek ja DOKŁADNIE takie windowsy 8.0 kupiłem 2 sztuki. Ale nie instalowałem tego na Win7 ... tylko robiłem CZYSTĄ instalkę na gołym dysku .... za pierwszym razem (bo jeden kupiłem wcześniej) ... krzyczał wtedy że w związku z tym że instalka "od nowa" a nie na Win7 to będzie działać tylko 30 dni ;)

ale SunRiver podpowiedział mi pewien "cwancyk" jak sobie z tym poradzić i o dziwo to DZIAŁA ;) potwierdzam

otóż na taką świeżą 30dniową wersję tego Win8 - puszczasz jeszcze raz instalkę tego samego windowsa i robisz opcję upgrejd :lol: hahaha - trwa to i tak mega szybko więc dodatkowa kawa i już masz na czysto postawionego Win8

------------------

a potem czy chcesz czy nie chcesz to i tak Microsoft co chwilę będzie pukał do ciebie w monitor i się przypominał że proponuje ci uprzejmie darmowy upgrejd do Win8.1 ... a jak nie zdąży się przypomnić to go wyprzedzisz - i sam wejdziesz do Windows store (tfuu przez kafelki) ;) wybierzesz że chcesz Win 8.1 i jazda - za kilka chwil masz Win 8.1

PostNapisane: 10 gru 2013, o 16:09 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
podpowiedział mi pewien "cwancyk" jak sobie z tym poradzić i o dziwo to DZIAŁA potwierdzam

oj tam przecież pisze upgrade ,,,, a nie pisze że 8 nie można upgreadować moze mam 8 home i che mieć PRO :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1