Mirku, bardzo dziękuję Ci za rozpisanie tego przykładowego kodu z płyty dvd który tu wrzuciłem. Przyznam, że teraz mi się co nieco rozjaśniło. Co do Twojej książki to bardzo mi się podoba, zrozumiałem z niej i nauczyłem się już naprawdę dużo. Wcześniej nie miałem nic wspólnego z programowaniem więc zaczynam od zera. Przez cały czas wracam do poprzednich rozdziałów w celu utrwalenia sobie podstawowych informacji, także operacje bitowe, logiczne, zmienne oraz podstawowe funkcje nie są mi już obce

Wbrew pozorom z matematyką u mnie nie jest też aż tak źle np pochodne, całki, liczby zespolone nie są dla mnie czarną magią. Wykonałem szereg ćwiczeń na zestawie uruchomieniowym z użyciem różnych funkcji z diodami led i przyciskami microswitch właśnie w celu żeby to wszystko dobrze zrozumieć i udało mi się.
Moim powyższym postem nie miałem zamiaru krytykować Twojej książki, nie da się ukryć, że się trochę uniosłeś. Nie należę do konkurencji i nikogo nie chcę zniechęcić do tej pozycji wręcz przeciwnie uważam, że jest świetna. Do tego jeszcze zestaw uruchomieniowy który pozwala ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Oczywiście, że odpalałem ten program na moim zestawie w celu zobaczenia jak on działa. Dzięki zajęciom praktycznym człowiek przecież najlepiej się uczy prawda.
Multipleksowanie jest trzecim ćwiczeniem praktycznym, także jestem świadom tego, że dopiero zaczynam pracę na ''żywym'' kodzie. Nie widzę nic dziwnego w tym, że czegoś nie rozumiem. W bardzo przystępny sposób znalazłem tam informacje jak stworzyć tablicę zawierającą instrukcję wyświetlania cyfr poprzez zapalanie odpowiednich segmentów wyświetlacza. Rozumiem na czym polega
multipleksowanie czyli kolejne przełączanie 4 wyświetlaczy. Wiem również jak ustawić timer, oraz preskaler oraz jak napisać procedurę przerwań. Temat maskowania też jest bardzo fajnie rozpisany nie miałem problemów ze zrozumieniem jak to działa.
Sam nie raz w książce napominasz o tym, że nie jesteś w stanie zawrzeć w niej wszystkiego. Pewnie dużo ludzi się zniechęca bo np nie potrafią przebrnąć przez system binarny, czy heksadecymalny. Masz do mnie pretensję, że chciałbym zobaczyć więcej przykładów co do samego języka C, co w tym złego?? Przeanalizowałbym kilka przykładów co z pewnością by zaprocentowało. Nie należę do ludzi co z byle powodu piszą posty na forum w celu nabicia sobie ich jak najwięcej.
Forum jeszcze jest na tyle młode, że nie znalazłem na nim jakiś wskazówek na dręczący mnie problem stąd mój post, którego poniekąd teraz żałuję, bo wyszedłem na jakiegoś przygłupa który nie czyta ze zrozumieniem i się bezpodstawnie czepia.