Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 sty 2018, o 09:58


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2017, o 10:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwi 2016
Posty: 35
Pomógł: 0

Chyba niestety zrobiłem głupotę - podłączyłem pin podświetlania LCD_LED bezpośrednio do PB7 procesora. Chciałem w ten sposób sterować podświetlaniem, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że być może prąd wymagany do podświetlania LCD jest większy, niż ATMEGA32A może wysterować.

Wgrałem program i podświetlanie nie zadziałało. Sam procesor wydaje się działać, bo wpisany w niego program kontynuuje pracę (testowe LEDy mrugają jak trzeba). Natomiast po tym zdarzeniu straciłem możliwość programowania przez wbudowany USBASP. Cały czas jest on normalnie wykrywany w systemie. Po uruchomieniu mkAVR Calculator widzę w lewym dolnym rogu "UABASP on ATB Eval board". Natomiast nie mogę wykryć procesora, ani nic zrobić. Po próbie "Sprawdź podłączony AVR" dostaję coś takiego w konsoli AVRdude:

Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 2000 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)


Pomyślałem - nie ma tragedii - pewnie uwaliłem Atmegę przez swoją nieuwagę / beztroskę. OK, wiedza kosztuje. Ale włożyłem do podstawki nowy procesor i niestety ciągle nie mogę dostać się do procesora. Jestem świeżo po tym zdarzeniu. Nic innego nie było zmieniane. ATB zachowuje się normalnie, wszystko miga jak trzeba, program w tym pierwszym procesorze ciągle działa.

Rozumiem, że próba zasilenia podświetlania bezpośrednio z pinu procesora mogła uszkodzić sam procesor. Ale czy sam ATB - a raczej chyba jego USBASP - mógł się uszkodzić przez próbe zasilenia LCD_LED bezpośrednio z wyjścia procesora?

Co ewentualnie mogę zrobić / sprawdzić?

Z góry dzięki za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 10:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 727
Pomógł: 54

Odłącz wyświetlacz (wszystkie piny od ATB) i wszystko wróci do normy ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 11:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwi 2016
Posty: 35
Pomógł: 0

Jarecki napisał(a):
Odłącz wyświetlacz (wszystkie piny od ATB) i wszystko wróci do normy ;)


Zapraszam na dobre piwko i grilla. ATB is alive! :)

Wyświetlacz musiałem zupełnie wypiąć z ATB. Jak jest wpięty, nawet nie łącząc go z procesorem, to objawy choroby wracają. Podpiąłem inny LCD i wszystko jest OK. Rozumiem, że uszkodziłem LCD. Zdecydowanie lepiej, niż uszkodzić ATB...

Ale co się stało? Przecież powinien uszkodzić się procesor, a nie wyświetlacz... ?!

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

Tak czytam, że LCD_LED może być sterowany bezpośrednio z pinów procesora. Zatem co się stało, co zrobiłem źle?



Ostatnio edytowano 13 maja 2017, o 01:50 przez taszyn, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 12:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22248
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 813

taszyn napisał(a):
Zatem co się stało, co zrobiłem źle?

eeeeh panie panie ;)

a wystarczy poradniki czytać z mojego bloga albo niektóre oglądać ;) i byś wiedział nie tylko że nie uszkodziłeś procka ale że wystarczy odłączyć LCD :D

http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 12:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwi 2016
Posty: 35
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
eeeeh panie panie ;)

a wystarczy poradniki czytać z mojego bloga albo niektóre oglądać ;) i byś wiedział nie tylko że nie uszkodziłeś procka ale że wystarczy odłączyć LCD :D

http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html


Najlepsze jest to, że oglądałem ten poradnik :). Tyle, że dawno, bo u mnie AVR to tak pomalutku idzie sobie.

Więc reasumując - pechowo dobrałem port. Niczego nie uszkodziłem. Po podłączeniu do PORTA wszystko działa :).

Co ciekawe, to od próby uruchomienia podświetlania na porcie C, przy takich samych podłączeniach, jeden wyświetlacz powoduje blokowanie USBASP, a inny nie. Jest na to jakieś wytłumaczenie?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 13:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 727
Pomógł: 54

taszyn napisał(a):

Co ciekawe, to od próby uruchomienia podświetlania na porcie C, przy takich samych podłączeniach, jeden wyświetlacz powoduje blokowanie USBASP, a inny nie. Jest na to jakieś wytłumaczenie?



Jest, jedna dioda (diody) w podświetleniu pobiera więcej prądu (bardziej obciąża port i uniemożliwia programowanie) a inna mniej :)


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 13:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22248
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 813

taszyn napisał(a):
Co ciekawe, to od próby uruchomienia podświetlania na porcie C, przy takich samych podłączeniach, jeden wyświetlacz powoduje blokowanie USBASP, a inny nie. Jest na to jakieś wytłumaczenie?


Na porcie C ? chyba na B ;)

pewnie że jest wyjaśnienie - w tym właśnie poradniku o którym ci wspomniałem ale pewnie nie obejrzałeś go jeszcze raz i dlatego zadajesz to pytanie. Jeden wyświetlacz może bardziej a inny mniej obciążać linię ISP programatora dlatego w jednym wypadku da radę a w drugim nie.

A tak nawiasem mówiąc - fajna podstawka pod ATB ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 17:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 462
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 78

taszyn napisał(a):
Co ciekawe, to od próby uruchomienia podświetlania na porcie C, przy takich samych podłączeniach, jeden wyświetlacz powoduje blokowanie USBASP, a inny nie. Jest na to jakieś wytłumaczenie?
To bardzo dziwne co piszesz bo w zestawie ATB sterowanie podświetleniem jest buforowane przez tranzystor NPN, goldpin który następnie kabelkiem łączysz do pinu procesora który ma sterować poświetleniam, jest połączony właśnie z bazą tranzystora przez rezystor 2,2K więc rodzaj wyświtlacza nie powinien mieć tu wpływu bo defakto pin procesora wysterowuje tylko bazę tranzystora. No chyba że podłączałeś wyświetlacz nie do gniazda na ATB tylko bezpośrednio kabelkami do pinów portu...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2017, o 23:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwi 2016
Posty: 35
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
taszyn napisał(a):
Co ciekawe, to od próby uruchomienia podświetlania na porcie C, przy takich samych podłączeniach, jeden wyświetlacz powoduje blokowanie USBASP, a inny nie. Jest na to jakieś wytłumaczenie?


Na porcie C ? chyba na B ;)

pewnie że jest wyjaśnienie - w tym właśnie poradniku o którym ci wspomniałem ale pewnie nie obejrzałeś go jeszcze raz i dlatego zadajesz to pytanie. Jeden wyświetlacz może bardziej a inny mniej obciążać linię ISP programatora dlatego w jednym wypadku da radę a w drugim nie.


Oczywiście porcie B :).

Dzięki za cierpliwość i wyjaśnienia (dla jareckiego też) - wszystko się zapięło. Zostawię w ATB ten wyświetlacz, który działa z USBASP - jest po prostu lepiej dopasowany ;).

mirekk36 napisał(a):
A tak nawiasem mówiąc - fajna podstawka pod ATB ;)


Jakiś czas temu opublikowałem w innym wątku pliki do wydruku 3D takiej podstawki :).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO