Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 03:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2015, o 19:25 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów, maniaków, itp

Mam 29 lat nazywam się Krzysiek i wracam po długiej przerwie do programowania (ostatni raz na studiach).

Po przeczytaniu kilku tematów na forum jak zacząć itp. poszedłem w stronę kupna książki bb, programator i płytki stykowej z procesorem atmega 32 plus , diody, przyciski żarówki itp. , oczywiście wszystko skonfigurowałem (mk, eclipse itp.) napisałem kilka prostych programów i wszystko działa poprawnie.

Oglądałem chyba wszystkie poradniki Pana Mirka, którego pozdrawiam bo jest bardzo pozytywnym człowiekiem.

Teraz czas na jakąś zabawę z elektronik i programowaniem.

Za zadanie postawiłem sobie zautomatyzować takie urządzenie :)
http://cqzxjx.en.alibaba.com/productsho ... chine.html

(jeszcze nie kupione na początek,najpierw mam zamiar wyciąć z kartki papieru taką tarcze i podłączyć pod jakiś silnik).

Jak ma działać urządzenie .

1.Po wpisaniu do pliku tekstowego kilku wyrazów np. dom kotek mama tata
tarcza ma się obrócić na literką D chwile odczekać potem na literke O potem na literke M potem dwa razy PUSTE POLE potek K itp.

Teraz pytanie do Was forumowicze z jaki silniczek zastosować ? krokowca bipolarnego.unipolarnego czy może poprostu DC ?

Nigdzie nie znalazłem dobrego poradnika ani do sterowania silnikiem krokowym ani do wgrania pliku z jakimś rozszerzeniem tekstowym do avr.

Moim pomysłem to kupno krokowca o 200 krokach podzielenie tej tarczy na 46 pól uzupełnić ją literami, cyframi, inne znaki. Wyznaczyć jakieś zero przez przyczepienie do tarczy krańcówki i od tego miejsca zawsze podawania odpowiedniej liczby względem podanej liczby w pliku tekstowym.

Wierze waszą wyrozumiałość i chęć pomocy. Najbardziej zależy mi na pomocy, podanie jakiejś zmienne do sterowanie krokiem.

Za podziękowanie będę robił fotorelacje aby innym użytkownikom było lżej w przyszłości .

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Witam
PostNapisane: 20 sty 2015, o 21:31 
Użytkownik

Silnik krokowy będzie tu najlepszy, ale i DC z enkoderem by obleciał to zadanie...

Na temat poruszania silnikami krokowymi tak prawdę mówiąc zapisano już pół internetu i trochę bezsensowne jest ciągle powielać te informacje.

Dodam jeszcze, że unipolarny jest nieco prostszy w podłączeniu, ale osobiście wolę bipolarne, do którego potrzebny już jest mostek H.

Ostatnio edytowano 20 sty 2015, o 21:43 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2015, o 21:38 
Nowy

Sterowanie krokowcami super opisał pan Mirek w swoim "Greenbook'u"

PostNapisane: 21 sty 2015, o 08:34 
Użytkownik

Sylwek no przepraszam bardzo ale ja jakoś nie znalazłem nawet w niebieskiej książce Pana Mirka dobrego poradnika jak sterować krokami itp.

Temu zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Myślę, że nie jestem jeszcze na takim poziomie aby kupować gb ale chyba i w spis treści nie widać aby coś było na ten temat.

Więc czas na zakupy

http://allegro.pl/arduino-silnik-krokow ... 43243.html

http://allegro.pl/modul-sterownika-siln ... 76796.html

myślicie ze to dobry wybór do pierwszej zabawy z krokowcem ?

PostNapisane: 21 sty 2015, o 08:37 

Coś mi się zdaje, że kolega słabo szukał

http://lmgtfy.com/?q=silniki+krokowe+od+podstaw+edw

PS. Zmieniłem nazwę tematu, na bardziej konkretny ;).

PostNapisane: 21 sty 2015, o 08:39 
Moderator

Respect1523 napisał(a):
Myślę, że nie jestem jeszcze na takim poziomie aby kupować gb

od razu wyjaśniam w GB nie ma ani słowa o sterowaniu silnikami krokowymi - więc tym bardziej gdybyś miał ją kupować z tego powodu to nie ma sensu, chyba że gdzieś kiedyś zainteresują cię inne tematy w niej poruszane.

O silnikach krokowych napisałem "nieco" ale w Bluebooku - z tym - że są to ABSOLUTNE MEGA PODSTAWY - a nie zaawansowane sterowanie , gdzie występują takie pojęcia jak np "rampa" itp itd - to już temat o wiele bardziej rozległy i nie mieszczący się w konwencji Bluebooka.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 08:47 

Tak naprawdę nie wiele trzeba wiedzieć o silnikach krokowych na początek po za samym sterowaniem, kwestie w.w przez Mirka, rampy, sterowanie prądem uzwojeń itp. są potrzebne w przemyśle, CNC itp. do amatorskich zastosowań jedynie co się może przydać to dzielenie kroków.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 09:44 
Użytkownik

Respect1523 napisał(a):
Sylwek no przepraszam bardzo ale ja jakoś nie znalazłem nawet w niebieskiej książce Pana Mirka dobrego poradnika jak sterować krokami itp.Temu zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Jesteśmy jak najbardziej pomocni tylko w pewnych kwestiach trzeba najpierw samemu choć troszkę wykazać się inicjatywą i sprawdzić czy aby na pewno zagadnienie nie było już przez kogoś poruszane ;)

Odnośnie linków - ten silniczek z aukcji jest unipolarny i do jego sterowania praktycznie wystarczą gołe tranzystory z niezbędnymi rezystorami na bazie podłączone do uC, a z kolei sterownik z linka jest do silników bipolarnych. Co prawda sterownik jest na dość przestarzałym układzie, ale sam stawiałem z nim pierwsze kroki w nauce z krokowcami więc na początek by wystarczył, oczywiście pod warunkiem, że silnik do niego podłączony będzie bipolarny.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 10:38 
Użytkownik

To jaki jest niby lepszy układ + do tego silnik będe wdzięczny o jakiś link? Panie Sylwku (lub też poczekam i zakupie zestaw atb rev1.04)

Wszystkie linki z 2 pierwszych stron przeczytałem zanim napisałem na forum. Nic ciekawego tam nie ma - Panie rezasurmar.

Panie Mirku kurde myślałem, że trafie może na poradnik video Pana o silnikach krokowych ale niestety muszę poczekać może kiedyś się pojawi jakiś cykl.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 10:53 

Respect1523 napisał(a):
Nic ciekawego tam nie ma - Panie rezasurmar

Ale co w/g ciebie jest ciekawe?. Jeżeli kwestie w/w jak sterowanie prądem, rampy itp. to trzeba czytać dokumentację silników, sterowników, też są.

Podstawy pokazałem gdzie znaleźć.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 10:55 
Moderator

Respect1523 napisał(a):
Panie Mirku kurde myślałem, że trafie może na poradnik video Pana o silnikach krokowych ale niestety muszę poczekać może kiedyś się pojawi jakiś cykl.

No ale przecież biorąc pod uwagę twój CEL opisany w pierwszym poście, żeby jakiś tam silniczek mały (może być unipolarny) miał przesuwać literki .... to powiedz mi panie kolego - czy potrzeba do tego czegoś więcej ponad to co masz opisane w Bluebooku ? Czytałeś ten rozdział i przykłady ? bo może jednak nie ?

a jeśli tak ? - to sprecyzuj co dla ciebie jest problemem i czego jeszcze więcej potrzebujesz ? ... bo ja może nie do końca rozumiem

PostNapisane: 21 sty 2015, o 10:57 
Użytkownik

Zestaw ATB jak najbardziej polecam dla początkujących, bo jest tam wszystko co potrzeba aby zająć się programowaniem, a przy okazji są tam gotowe drivery, które można wykorzystać do silników krokowych - ten z linka spokojnie można by podłączyć bez dodatkowych elementów.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 10:58 
Użytkownik

Czytałem.

zadawanie odpowiedniej ilości kroków od zadanego punktu. Po prostu nigdzie nie znalazłem jaką funkcją to się robi.
źle się wyraziłem to przepraszam z góry.

Poczytam o tej rampie jeżeli uważacie ze jest mi to nie zbędne do wykonania mego projektu.

Dobrze to poczekam aż będzie dostępnym zestaw i zakupie.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 11:04 
Moderator

Respect1523 napisał(a):
Poczytam o tej rampie jeżeli uważacie ze jest mi to nie zbędne do wykonania mego projektu.

Ja uważam (po przeczytaniu twojego celu z pierwszego wątku) że "rampa" jest ci do niczego nie potrzebna

Respect1523 napisał(a):
Czytałem.

zadawanie odpowiedniej ilości kroków od zadanego punktu.

No ale jak czytałeś ? skoro masz w Bluebooku pokazane najprostsze funkcje do zadawania pojedynczych (pełnych) kroków .... no nie mów mi że masz Bluebooka i co? bez tych rozdziałów ? a może ty masz innego Bluebooka ? ;) całkiem inną książkę hmmm ? i dlatego nie wiemy nawzajem o czym mówimy ? ;)

Respect1523 napisał(a):
Po prostu nigdzie nie znalazłem jaką funkcją to się robi.

a skoro masz w BB funkcje do zadawania kroków - no to powiedz mi - czy potrzebna ci jakaś specjalna funkcja żeby zliczać kroki ??? a nie możesz użyć pojedynczej zmiennej i ją inkrementować albo dekrementować ?

to jest tak banalne jak widzisz ? zwykła zmienna wystarczy - że nie potrzeba żadnych tajemniczych funkcji

PostNapisane: 21 sty 2015, o 11:09 
Użytkownik

Rampa to rozpęd i spowolnienie ruchu silnika. Stosuje się przede wszystkim przy maszynach posiadających sporą bezwładność. Dzięki spokojnemu startowi silnika nie gubią one kroków. Gdyby dać od razu maksymalne obroty przy obciążonym wale to prawdopodobnie nawet by nie ruszył taki silnik tylko ...warczał (na użytkownika :D ) Przy prostych projektach nie jest to wymagane (choć będzie miło jeśli się uwzględni). Na Twoim poziomie wiedzy chwilowo nie zawracaj sobie tym głowy. Ciebie na dzień dzisiejszy powinno interesować jak ustawić port wyjściowy i co na niego wrzucać aby silnik się kręcił, a to jest opisane między innymi w materiałach które zalinkował kolega rezasurmar.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 11:45 
Użytkownik

Panie Mirku posiadam bo nawet ostatnio zwracałem się do Pana z prośbą o pomoc bo płyta mi nie działała. (czuje się jak bym był jakimś kłamcą ;/ )

Aż kurde będę po pracy w domu koło 17 to jeszcze raz przeczytam uważnie rozdział o sterowaniu tym silnikiem i odpowiem.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 12:22 
Moderator

Respect1523 napisał(a):
czuje się jak bym był jakimś kłamcą

nie no bez przesady - a czy to kolega pierwszy albo ostatni, który np przeoczył jakiś temat w książce ? ;) o to mi chodziło a nie o jakieś tam zarzucanie kłamstwa

Respect1523 napisał(a):
Aż kurde będę po pracy w domu koło 17 to jeszcze raz przeczytam uważnie rozdział o sterowaniu tym silnikiem i odpowiem.

no i aż kurdę o to chodzi ;) daj znać i wtedy dopytaj - będzie lepiej

PostNapisane: 21 sty 2015, o 17:55 
Użytkownik

No i kurde się wyjaśniło dużo po przeczytaniu od s 340 do strony 357 zwracam honor i przepraszam za zamieszanie. - Podziękował Panie Mirku

Zakupiony moduł ULN2803 + silniczek

Teraz czekam tylko na przesyłkę i zaczynam działać.

Co do odczytu plików tekstowych przez AVR to myślę, że za to wezmę się po dłuższej zabawie z silniczkiem i tu liczę na waszą pomoc.

Jeżeli jest możliwość to proszę o nie zamykanie tematu postaram się pisać o moich sukcesach i problemach.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 18:51 
Użytkownik

Jeśli chodzi o odczyt plików tekstowych ... to masz to jak na tacy (cacy) podane ... gdzie ??? w BB ... :lol: tylko troszkę wcześniej niż silniki krokowe :D

PostNapisane: 22 sty 2015, o 10:24 
Użytkownik

http://rezerwat.net/showthread.php?5846 ... gramowanie

a co niech ludzie wiedzą :D

PostNapisane: 14 lut 2015, o 12:37 
Użytkownik

czas wracać do realizaji projektu :) (prawie 500 odsłon więc zainteresowanie krokowcami jest )

Od ostatniej wizyty zmieniło się to, że zakupiłem płytkę testową ATB 1.04 (polecam każdemu bardzo solidnie zrobiony sprzęt i znacznie łatwiej się wykonuje ćwiczenia z książki).

To teraz o problemach, napisałem program który się kompiluje wgrywa się do avr ale nic nie rusza ...

Program ma działać następująco po wciśnięciu przycisku
K1- silnik kręci się w prawo
K2- w lewo
K3- zatrzymuje się

Niestety nic nie reaguje na nic, nie wiem gdzie robię błąd ...

Dziękuje za pomoc i wytłumaczenie co robię nie tak.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Obrazek moje stanowisko które opisałem w poście pierwszym

PostNapisane: 14 lut 2015, o 14:30 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie masz żadnego opóźnienia, a procesor działa naprawdę szybko. Wstaw w pętli while(1) jakiś _delay_ms(100); opóźnienie możesz zwiększać i zmniejszać i zobaczysz jaka jest maksymalna prędkość twojego silnika (na pewno nie milion kroków na sekundę).

Warunek sprawdzania przycisku jest błędny. Spróbuj:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 lut 2015, o 14:55 
Użytkownik

Leci pochwała.
Wszystko śmiga wysyłam poprawiony kod.

język c

jeżeli to możliwe to proszę o nie zamykanie tematu chce spróbować rozwinąć kod. O kilka funkcji.

Ostatnio edytowano 14 lut 2015, o 20:23 przez Respect1523, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 lut 2015, o 19:46 
Użytkownik

Chciałbym wyeliminować drganie styków bo mam wrażenie że trzymając przycisk silnik się kręci bardzo nieregularnie. Kroki w różnych odstępach czasu.

Jeszcze pytanie jakiej funkcji użyć aby nie było trzeba trzymać przycisku a tylko raz nacisnąć....

język c

Dziękuję z góry za jakieś sugestie.

PostNapisane: 14 lut 2015, o 20:06 

Respect1523 napisał(a):
Chciałbym wyeliminować drganie styków bo mam wrażenie że trzymając przycisk silnik się kręci bardzo nieregularnie.
To nie wina drgań styków tylko tego co po kolei dzieje się w programie.

Poradnik, który warto zobaczyć http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html

PS. A tutaj masz 2 razy K2.
Respect1523 napisał(a):
język c

Respect1523 napisał(a):
Jeszcze pytanie jakiej funkcji użyć aby nie było trzeba trzymać przycisku a tylko raz nacisnąć....

Musisz w zmiennej trzymać stan programu.
język c

PostNapisane: 14 lut 2015, o 20:30 
Użytkownik

te K2 u siebie poprawiłem wcześniej w programie to chyba bardziej o to chodzi że silniczek ma mało siły w porównaniu z obciążeniem ale to przeżyje jakoś.

język c

dziwne błędy bez zaznaczenia w kodzie nie rozumiem ...

**** Build of configuration Release for project silniczekzabawa ****

make all
Building target: silniczekzabawa.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,silniczekzabawa.map -mmcu=atmega16 -o "silniczekzabawa.elf" ./main.o
./main.o: In function `main':
main.c:(.text+0x24): undefined reference to `kierunek_lewo'
main.c:(.text+0x30): undefined reference to `kierunek_prawo'
main.c:(.text+0x36): undefined reference to `stop'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [silniczekzabawa.elf] Error 1

**** Build Finished ****

niesamowity artykuł, jutro dokładnie sobie go wchłonę dziękuje za link.

Ostatnio edytowano 14 lut 2015, o 21:37 przez Respect1523, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 lut 2015, o 20:45 

Tą klamrę } co masz na końcu przenieś przed komentarz //LEWO

PostNapisane: 14 lut 2015, o 21:35 
Użytkownik

działa :)

dziękuje pochwała leci.

wstawiłem krańcówkę aby wiedzieć gdzie jest w danym momencie tarcza, aby mógł spróbować zrobić zadanie z pierwszego postu w temacie.

v= (https://www.youtube.com/watch?v=fSTt59- ... e=youtu.be)

PostNapisane: 15 lut 2015, o 10:26 
Użytkownik

to teraz czas na drugą część zadania.

Tu niestety brak z mojej strony pomysłu.

Niby mając krańcówkę mogę określić już gdzie w danej chwili jest tarcza.

Nie wiem czy powinienem zrobić jakaś tablice w której bym umieścił wszystkie znaki znajdujące się na tarczy?

Ale wtedy jak wgrać do procesora z jakiejś zewnętrznej pamięci np. wyraz kot.

Czy powinienem nauczyć się C++ Visual Studio aby napisać jakiś programik do którego bym wpisywał ciąg znaków?

Czy może jednak wykorzystać miejsce na kartę sd i na niego zgrywać ciąg znaków a potem odczytywać , no chyba że dokupić moduł wifi i z niego przesyłać dane do atmegi ....

Całą noc myślałem ale nic ciekawego nie wymyśliłem za duży mętlik w głowie.

Proszę o jakieś opinie,sugestie, podpowiedzi.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 11:48 
Użytkownik

Nie napisze nic odkrywczego i nie uznaj tego jako malkontenctwo,
ale wszystkie Twoje pomysły są dobre i ciekawe oraz zależne tylko od posiadanego
sprzętu i od środków które chcesz wydać na projekt.

Tylko weź pod uwagę że to jest Twój projekt i doradzanie w tym temacie
(co wybrać, jak zrealizować) jest bardzo trudne. Możesz urzeczywistnić wszystkie te
pomysły a wyniesione doświadczenie spożytkować w innych projektach.

Wszystko zależy od zbyt wielu czynników w tym i finansowych.
Podejmij decyzję sam, a forumowicze Ci pomogą jeśli będziesz miał kłopot w realizacji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1